Bradleyho efekt se neprojevil: Prezidentem USA je Barack Obama

Washington - Čtyřiačtyřicátým prezidentem USA se dnes stal demokrat Barack Obama. Shodují se na tom odhady CNN, Fox News, CBS i BBC. Obama zvítězil v klíčových státech a podle odhadů CNN získal hlasy 333 volitelů. K cestě do Bílého domu stačí 270 hlasů. Republikánský kandidát John McCain uznal volební porážku a poblahopřál novému prezidentovi k vítězství.

„Došli jsme na konec dlouhé cesty. Americký lid se vyslovil a vyslovil se jasně,“ prohlásil McCain před svými přívrženci ve Phoenixu a poblahopřál Obamovi, že „byl zvolen prezidentem země, kterou oba milujeme.“ McCain v projevu také poděkoval své kandidátce na viceprezidentku Sarah Palinové a velkoryse nabídl novému prezidentovi své služby.

K vítězství blahopřál Obamovi i odstupující prezident George Bush. „Vydáte se po jedné z velkých cest svého života. Blahopřeji vám a užijte si to,“ řekl Bush.

Obama v povolebním projevu ocenil soupeře a slíbil změnu 

S Obamou přišly výsledky oslavit tisíce lidí, které zaplavily Grant Park v Chicagu. Nově zvolený americký prezident v projevu ocenil svého republikánského soupeře, který „bojoval nejen v kampani, ale v minulosti i za zemi, kterou miluje.“ Přijal také McCainovu nabídku k budoucí spolupráci. V děkovném projevu nezapomněl na svého viceprezidentského kandidáta Joe Bidena, rodině a svému volebnímu týmu. Oznámil, že „do Ameriky přišla změna“.

Barack Hussein Obama se stává prvním prezidentem tmavé pleti v historii USA. Senátor za Illinois zvítězil po téměř dvou letech volební kampaně, která byla nejdelší a nejdražší v historii. Předvolební průzkumy ho sice favorizovaly, přesto se mnozí kvůli barvě jeho pleti obávali tak zvaného Bradleyho efektu. Afroameričan Tom Bradley, který v roce 1982 kandidoval na kalifornského guvernéra, ve všech předvolebních průzkumech jasně vedl, nakonec ale post kalifornského guvernéra nezískal. 

Obama se narodil 4. srpna 1961 v havajském Honolulu. Jeho otec byl ekonomem a pocházel z Keni (zemřel při dopravní nehodě v roce 1982), matka byla bílou Američankou z Kansasu (zemřela na rakovinu v roce 1995). Rodina se rozpadla, když byly Barackovi pouhé dva roky. Mládí pak strávil na Havaji, kde ho vychovávala babička, která tuto neděli zemřela. McCain vyslovil v povolebním projevu Obamovi hlubokou soustrast.

Od roku 1992 je Obama ženatý. S manželkou Michelle, která je rovněž právničkou, mají dvě malé dcery - Maliu (1999) a Sashu (2001).

  • Neúspěšný republikánský kandidát na prezidenta John McCain na povolebním shromáždění se svými příznivci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50615.jpg
  • Barack Obama s rodinou autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50612.jpg
  • Nově zvolený americký prezident Barack Obama při svém prvním povolebním projevu autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50614.jpg