EU povede bývalý sovětský satelit, píše list New York Times

New York - Až se nový prezident Spojených států Barack Obama bude ujímat úřadu ve Washingtonu, přebere Česká republika předsednictví Evropské unie. Jako první země bývalého sovětského bloku povede skupinu 470 milionů Evropanů, a to v době nejhoršího ekonomického požáru za posledních sto let. Takto spojuje dvě významné události ledna 2009 deník The New York Times.

Klaus: České předsednictví nebude nijak důležité 

Prezident Václav Klaus se však místo toho, aby pro svou zemi uvítal příležitost vést největší obchodní blok na světě, dovolával mnichovské dohody z roku 1938, kdy evropské mocnosti pomohly rozkouskovat Československo. České předsednictví podle něj nebude „nijak důležité“, když je Evropa, stejně jako tehdy, pod kontrolou Francie, Německa, Itálie a Británie. Čeští politici by si neměli myslet, že mohou něco změnit, varoval Klaus.

Vyhlídka na to, že se 1. ledna v citlivém období ujme Česká republika na šest měsíců kormidla Evropské unie, vynesla podle New York Times na povrch národní neurózy z minulosti. Češi se podle listu po staletí vyrovnávali s rozdělením kontinentu mezi Východ a Západ, natlačeni a vláčeni mezi Ruskem a Německem nebo Rakouskem.

Obavy z vedení EU neefektivní vládou

Vláda premiéra Mirka Topolánka navíc těžce balancuje po ohromných ztrátách v nedávných krajských a senátních volbách. Situace podle listu vyvolává obavy, že by Evropská unie mohla být vedena národem bez vlastní efektivní vlády. Právě v době, kdy Rusko demonstrovalo svou sílu v Gruzii, se pak část evropské diplomacie ptá, zda je tento národ schopen si poradit se svými bývalými pány.

Někteří lidé ve Francii, současné předsednické zemi, jsou natolik vyplašeni, že nadnesli možnost obejít Českou republiku a prodloužit tak francouzské předsednictví do příštího roku. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jehož autor původního článku popisuje jako knížete kouřícího dýmku, pak zažertoval, že pokud Francie neodstoupí, bude muset vyzvat jejího prezidenta Nicolase Sarkozyho na souboj. „Francie a pan Sarkozy se nechtějí rozloučit s předsednictvím Evropy,“ řekl Schwarzenberg v jednom z rozhovorů. V pátek pak Sarkozy české předsednictví EU opožděně podpořil.

Diplomatické dohadování je ozvěnou roku 2003, kdy bývalé komunistické země, včetně České republiky, podpořily Spojenými státy vedenou válku v Iráku. Tehdejší francouzský prezident Jacques Chirak poté poznamenal, že se musejí naučit být zticha. Nyní je Evropa jednotnější, přesto jí ale hrozí nové rozdělení, naznačované zčásti různými přístupy k řízení ekonomické politiky během riskantních finančních časů, zakončuje New York Times.

  • Mirek Topolánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/489/48880.jpg
  • Nicolas Sarkozy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/404/40388.jpg