S příchodem Obamy se změní administrativa, o práci přijde 10 tisíc lidí

Washington - Příchod nového prezidenta znamená i výměnu celé americké administrativy. Republikánský tým George W. Bushe ve Washingtonu nahradí demokraté v čele s Barackem Obamou. Podle pozorovatelů je prvním důležitým krokem nového prezidenta právě výběr lidí do své administrativy.

Tým Baracka Obamy povede John Pedesta, který vedl i tým Billa Clintona. „Je to vzkaz pro obyvatele, že to není úplně nová skupina lidí, kteří o Washingtonu nic neví,“ uvedl ve vysílání ČT24 politolog Johnatan Terra. Mnoho Obamových odpůrců totiž po celou dobu prezidentské kampaně kritizovalo jeho politickou nezkušenost. „Dělá to jako pojistku proti lidem, kteří ho obviňují, že je někým, kdo bude zcela radikální a kdo bude dělat věci, které uškodí americkým zájmům,“ doplnil Terra.

Po výměně šéfa Bílého domu přijde o práci v administrativě deset tisíc lidí, které vystřídají jiní. Očekává se, že v Obamově týmu bude řada lidí, kteří byli už v Clintonově administrativě a mají tedy potřebné zkušenosti. Rozhodně se ale neplánují čistky ministerstev, které by ochromily chod celé vlády. Do nejvyšších pozic nastoupí noví lidé, kteří s sebou přivedou další úředníky.

Důležitou postavou prezidentské administrativy je viceprezident. Kandidát na viceprezidentský post je klíčový i pro samotné volby. Navíc, v případě rezignace či smrti prezidenta, nastupuje viceprezident do jeho funkce, ve které zůstává až do konce funkčního období zvoleného prezidenta.

Obama nastoupí do úřadu až po své inauguraci 20. ledna. Do té doby bude zastávat prezidentskou funkci George W. Bush. Ten už má ale pouze omezenou pravomoc, kterou Američané označují termínem „chromá kachna“. „Má formální pravomoc, ale nemůže lidi přimět, aby pro něj něco dělali, např. schvalovali zákony. Kdyby George Bush zaútočil na Írán, bylo by opravdu těžké, získat podporu,“ vysvětlil Terra.