Demokrat Jeff Merkley se stane senátorem za Oregon

Washington - Kandidát Demokratické strany Jeff Merkley zvítězil ve velmi těsném klání o senátorský mandát za stát Oregon. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na místní zdroje. Podle zatím ještě neúplných výsledků by tak demokraté měli ve stočlenném Senátu nejméně 57 křesel a republikáni 40. Internetové servery CNN či NBC Merkleyho vítězství ještě nepotvrdily. Předchozí zprávy mluvily naopak o těsném vedení republikánského kandidáta Gordona Smitha.

Ve hře jsou ještě senátorské mandáty ve třech dalších amerických státech, kde se hlasy zatím sčítají. Pokud by připadly demokratickým kandidátům, demokraté by dosáhli většiny 60 senátorů a mohli by se tak účinně bránit republikánským parlamentním obstrukcím. Takový vývoj je ale podle CNN nepravděpodobný. Přinejmenším v Georgii má totiž republikánský kandidát po sečtení většiny hlasů velký náskok a výraznou šanci na vítězství.

Kandidáti republikánů údajně vedou i v Minnesotě a na Aljašce. Výsledek senátních voleb v Minnesotě bude podle agentury AP znám až v polovině prosince. Podle dosavadních výsledků zde získal republikánský kandidát pouze o 751 hlasů víc než jeho demokratický soupeř. Těsné výsledky si podle volebního zákona vyžádají nové přepočítání hlasů. K němu dojde nejdříve v polovině listopadu.