Obama se stal prezidentem díky výhře v klíčových státech

Washington - Budoucí prezident Spojených států Barack Obama zvítězil ve 27 státech a hlavním městě Washingtonu (D.C). Celkem získal 349 volitelů. Republikána Johna McCaina podpořili voliči nejméně v 22 státech, kde získal 173 volitelů. Vyplývá to z neoficiálních výsledků zveřejněných zpravodajskou stanicí NBC.

Zatím ještě chybí výsledky ze Severní Karolíny (15 volitelů). Pro celkové vítězství ve volbách bylo třeba získat nejméně 270 volitelů. Podle odhadů AP k volbám dorazilo 136,6 milionu Američanů, což odpovídá volební účasti 64,1 procenta.

Barack Obama zvítězil v donedávna nerozhodnutých státech, kde při předchozích volbách zvítězil republikán George Bush. Mezi nimi jsou Florida, Indiana, Virginie a Ohio. Demokratický senátor v některých klíčových státech ale zvítězil jen těsně. Na Floridě před osmi lety sporné výsledky nakonec rozhodly o vítězství Bushe nad Albertem Gorem. Před čtyřmi lety zde poměrem 52:47 procentům zvítězil Bush nad Johnem Kerrym.

Podle agentury AP zvítězil Obama těsně i v Indianě, tedy ve státě, který demokraty volil naposledy v roce 1964. Také před čtyřmi lety zde s velkým rozdílem vyhrál Bush. Obamu podpořila i klíčová Pensylvánie, kde před čtyřmi lety vyhrál Kerry a v jejíž zisk letos doufal McCain. Těžkou ranou pro republikány je i Obamovo vítězství ve Virginii, v níž demokraté nevyhráli kromě letoška ani jednou za posledních 44 let. Také letos se potvrdila platnost pravidla, že se žádný republikán nedostane do Bílého domu, pokud nevyhraje v Ohiu.

Dvaasedmdesátiletý veterán z Vietnamu McCain vyhrál například v Oklahomě a Tennessee, v Kentucky, dále v Alabamě, Arkansasu, Oklahomě, Severní Dakotě, Wyomingu, Georgii, v Kansasu či v Texasu bohatém na volitelské hlasy. Na své konto si ale nepřipsal žádný z klíčových nerozhodnutých států.