Kim se prý znovu objevil na veřejnosti - tentokrát si přišel poslechnout klasiku

Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-il údajně navštívil koncert klasické hudby. Oznámila to dnes státní agentura KLDR jako důkaz, že vůdce národa je zdravý a dohady o tom, že částečně ochrnul po mozkové mrtvici, se nezakládají na pravdě. Zřejmě je to i vzkaz Spojeným státům, že Kim i během prezidentských voleb v USA vládl. Severokorejská média nikdy neuvádějí přesné časové údaje o Kimových aktivitách, avšak za poslední týden jde již o třetí zprávu, že se objevil na veřejnosti.

„Myslím, že je to poselství Spojeným státům. Pchjongjang se snaží ukázat, že Kim měl pevně vládu v rukách i během amerických prezidentských voleb,“ řekl odborník soulské univerzity na severokorejskou problematiku. „Jsem v pořádku, vše řídím a mohu s vámi opět vyjednávat,“ říká tak podle něj vládce KLDR.

Spekulace o Kimově zdravotním stavu zesílily poté, co se 9. září neobjevil na vojenské přehlídce u příležitosti oslav 60. výročí vzniku KLDR. Podle amerických a jihokorejských rozvědek severokorejský předák v srpnu utrpěl mozkovou mrtvici, dokonce snad byl operován, nyní se ale už zotavuje a stále má pevně v rukou vládu nad zemí.

Severní Korea zprávy o Kimově špatném stavu popřela. Státní agentura KCNA zveřejnila v polovině října nedatované snímky, na nichž Kim vypadá zdravě a je na inspekci vojenské jednotky. Podle jihokorejských expertů však přírodní poměry v pozadí fotografie svědčí o tom, že snímky byly pořízeny v červenci, ještě před údajnou Kimovou mozkovou příhodou.

Severokorejský vůdce trpí cukrovkou a dalšími zdravotními problémy, které vyvolávají spekulace o jeho skutečném stavu. Ty jsou o to živější, že severokorejský vůdce ještě nevybral ze svých tří synů a nejmenoval svého nástupce, což přiživuje obavy o politickou stabilitu v KLDR.