V nové americké administrativě by mohla být Clintonová i Kerry

Washington - Pouhých 77 dní zbývá vítězi amerických prezidentských voleb Baracku Obamovi do převzetí moci v Bílém domě. Do té doby ho čekají jednání s Bushovou administrativou o zajištění kontinuity americké politiky a důležité rozhovory o sestavení nové vlády. V té by podle prvních spekulací mohla být jeho bývalá soupeřka z primárek Hillary Clintonová nebo někdejší neúspěšný prezidentský kandidát John Kerry.

Obama vstoupí jako prezident do Bílého domu 20. ledna 2009, do té doby toho musí stihnout opravdu hodně. V nejbližších dnech ho čeká na Haiti pohřeb babičky, která ho vychovávala od dětství. V polovině listopadu se budoucí prezident zúčastní summitu 20 nejvyspělejších zemí světa, které do Washingtonu svolal prezident Bush, aby společně našli recept na řešení finanční krize.

Jak potvrdil washingtonský zpravodaj ČT Michal Kubal, šéfem Obamovy kanceláře se stane Rahm Immanuel. Bývalý člen štábu Billa Clitnona a kongresman za Illinois bude klíčovou osobou při sestavování Obamova týmu. Během listopadu má Obama oznámit obsazení klíčových postů a v prosinci celý svůj tým. Objevuje se jméno Hillary Clintonové jako zmocněnce pro zdravotnickou reformu, bývalý kandidát na prezidenta a senátor za stát Massachusetts John Kerry by mohl být ministrem zahraničí. v úvahu přichází také Obamův poradce pro zahraniční politiku Mark Lippert.

V souvislosti s budoucím ministrem financí se spekuluje o bývalém Clintonově ministrovi financí Lawrenci Summersovi, prezidentovi Federální rezervní banky v New Yorku Timothym Geithnerovi a Obamově ekonomickém poradci Paulu Volckerovi.

Obama už dříve uvedl, že chce několik postů ve své administrativě nabídnout i republikánům, americká média proto spekulují i o současném ministru obrany Robertu Gatesovi, který by si mohl svou funkci podržet. Dalším pravděpodobným kandidátem by byl podle médií Obamův poradce Richard Danzig. Ve vládě by se mohl objevit i Colin Powell, který byl v Bushově republikánské vládě, ale Obamu před volbami podpořil. Jak nicméně uvedl redaktor ČT Bohumil Vostal, styl Obamova vládnutí bude rozhodně odlišný od Bushova. Oba totiž mají společné jen tři věci: hovoří anglicky, chodí všude včas a rádi navštěvují posilovnu, řekl s nadsázkou Vostal.

První povolební tisková konference Baracka Obamy se bude konat v pátek. Ještě před ní se chce Obama sejít se svými poradci, že by oznámil konkrétní jména lidí, kteří zasednou v jeho vládě, se ale neočekává.

Nová vláda musí pokračovat v řešení ekonomických problémů. Zásadní je také otázka národní bezpečnosti, aby nevznikl prostor pro akce teroristů. Po slibech bude Amerika a celý svět očekávat od nového prezidenta konkrétní kroky. Jeho politika změny proto brzy musí přinést pozitivní výsledky.

Čeští politici by Obamu také rádi přivítali v České republice, která od ledna předsedá Evropské unii. Právě v Praze by se tak Obama mohl poprvé setkat s nejvyššími představiteli evropské sedmadvacítky.

Neonacisté, kteří na Obamu plánovali atentát, mají na krku žalobu

Státní zastupitelství v americkém státě Tennessee obžalovalo dva neonacisty, kteří plánovali atentát na Baracka Obamu. Muže ve věku 18 a 20 let zadržela policie koncem října kvůli přípravě vraždy Obamy a dalších 88 Afroameričanů.

Oba muži jsou ve vazbě, jejich propuštění na kauci soud zamítl. Dvacetiletý Daniel Cowart a o dva roky mladší Paul Schlesselman jsou obžalováni také z nedovoleného držení střelné zbraně a ze spiknutí s cílem vyloupit zbrojní sklad. Oba uvedli, že se cítí být nevinní.

Policie při zatýkání oběma neonacistům zabavila pušku, brokovnici a tři pistole. Podle vyšetřovatelů chtěli s jejich pomocí vyloupit zbrojní sklad a následně zaútočit na jednu střední školu v Tennessee, kde studují převážně černoši. Při masakru chtěli 14 studentů podřezat a dalších 74 zastřelit.

Obama se měl stát jejich poslední obětí. „Nemysleli, že to dokážou, ale že budou při pokusu zabiti,“ řekl zvláštní agent Jim Cavanaugh. Podle vyšetřovatelů ale akce zatím nebyla v pokročilém stádiu příprav, Obama proto nebyl ve velkém nebezpečí.

Obama bude nejohroženější prezident v dějinách. Kromě tradice pokusů o zavraždění amerických prezidentů tentokrát sehraje roli i barva jeho kůže, napsal dnes izraelský deník Haarec. Potenciální hrozbou jsou nejrůznější kruhy: islámští teroristé, fundamentalisté, anarchisté i krajní levičáci. K nim je teď kvůli barvě Obamovy pleti nutno připočítat rovněž krajní pravičáky. Při Obamově předvolební kampani byly odhaleny dva pokusy o jeho vraždu, byť v obou případech šlo spíš o amatérské akce.

Obama byl vůbec první prezidentský kandidát, jehož začala tajná služba chránit už rok a půl před volbami. Obama byl mimořádně střežen už v době, kdy ještě nebyl hlavním kandidátem, což kontrastovalo se situací soupeřů, kteří cestovali sami a v davu svých stoupenců se objevovali bez doprovodu.

Na středečním shromáždění svolaném na oslavu Obamova vítězství byla
bezpečnostní opatření ještě zpřísněna. Pódium, na němž se vítěz objevil s rodinou, bylo odděleno neprůstřelným sklem, kolem bylo mnoho policistů v uniformách i v civilu. 
    
Potenciální hrozbou jsou nejrůznější kruhy: islámští teroristé,
fundamentalisté, anarchisté i krajní levičáci. K nim je teď kvůli barvě
Obamovy pleti nutno připočítat rovněž krajní pravičáky.

„Nemohu nesdílet strach zejména amerických černochů, kteří se obávají o Obamovu bezpečnost. Ale je si také třeba uvědomit, že je teď tajná služba mnohem kvalitnější, než byla v šedesátých letech. Nakonec jsem došel k názoru, že to není téma, jímž by se měl člověk nechat zahltit,“ napsal komentátor listu The Washington Post Eugene Robinson.

Mark Potok z alabamského právního střediska soudí, že Obamovo zvolení může v době úvěrové krize a imigračních i demografických změn vyvolat politickou atmosféru, z níž vzejde pokus o atentát. Potok také předpokládá, že v takovém případě půjde spíš o osamělého vraha než o organizovanou skupinu.

  • Hillary Clintonová zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/416/41583.jpg
  • John Kerry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/509/50862.jpg
  • Daniel Cowart a Paul Schlesselman, obžalování z přípravy atentátu na Baracka Obamu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/509/50890.jpg
  • Rodina Baracka Obamy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50650.jpg