Tropická bouře Paloma přerostla v hurikán druhého stupně, Kuba vyhlásila pohotovost

Tegucigalpa - Tropická bouře Paloma, která se ve čtvrtek přehnala nad hranicí mezi Nikaraguou a Hondurasem, zesílila na hurikán druhého stupně. Oznámila to agentura Reuters. Paloma se nyní posouvá severním směrem nad Kajmanské ostrovy a Kubu. Ostrov by podle odhadů agentur mohla zasáhnout už v neděli. Kubánské úřady proto v osmi provinciích v centrální a východní části země, které jsou považovány za nejohroženější, vyhlásily pohotovost a zahájily evakuaci obyvatel.

Saffirova-Simpsonova stupnice ukazuje, že Paloma dosahuje síly hurikánu druhého stupně. Jak oznámilo americké Národní centrum pro hurikány (NHC) v Miami, dnes večer se oko cyklonu nacházelo 120 kilometrů jihozápadně od Kajmanských ostrovů a 390 kilometrů západně od Jamajky. Přesouvá se na sever rychlostí 12 kilometrů za hodinu, vichřice na okraji hurikánu dosahuje již rychlosti 140 kilometrů za hodinu, oproti 120 kilometrům za hodinu dnes ráno. Odborníci NHC varují, že Paloma by během soboty mohla dosáhnout třetího stupně, a tím rychlosti větrů až 177 kilometrů za hodinu.

Kajmanské úřady vyhlásily pohotovost dnes ráno. Již od čtvrteční noci posílily letecké společnosti spojení s USA, zatím o osm spojů, další nové lety slíbily i aerolinky Delta a American Airlines, aby dopravily do bezpečí americké turisty. Návštěvníci, kteří se rozhodli na ostrovech zůstat i přes nastávající nepřízeň počasí, mají doporučeno přemístit se kvůli očekávaným záplavám do vyšších pater hotelů. Meteorologové předpovídají, že během několika málo hodin spadne na ostrovy přes 20 centimetrů srážek na metr čtvereční.

Ještě ve stupni tropické bouře zalila Paloma ve čtvrtek přívalovým deštěm oblast na hranicích mezi Nikaraguou a Hondurasem. Úřady obou zemí věnovaly průchodu bouře velkou pozornost, protože loni v září je zasáhl hurikán Felix, který připravil o život přes 130 lidí. Kubu již na přelomu srpna a září zdevastovaly dva ničivé uragány, Ike a Gustav. Zabily sedm lidí a způsobily podle kubánských úřadů škody za devět miliard dolarů (asi 176 miliard Kč).