Labouristé vyhráli doplňovací volby ve skotském Glenrothes

Londýn - Vládní labouristé ve čtvrtek poměrně překvapivě vyhráli ve skotském Glenrothes doplňovací volby do britského parlamentu. Jejich kandidát Lindsay Roy porazil favorizovaného kandidáta skotských nacionalistů. Dnes časně ráno o tom informovala volební komise.

Volby, které byly první volební prověrkou od propuknutí světové finanční krize, byly považovány za klíčový test popularity britského premiéra Gordona Browna. Výsledek potvrdil, že pozice Brownových labouristů se v posledních týdnech posiluje.

I když je Glenrothes tradiční baštou labouristů, britská vládní strana v posledních měsících pravidelně doplňovací volby prohrávala. Naposledy tomu bylo v červenci ve východním Glasgow, kde zvítězila Skotská národní strana (SNP).

Labouristé ještě začátkem září zaostávali za opozičními konzervativci o více než 20 procent a Brownova pozice v premiérském křesle vypadala nejistě. Nicméně způsob, jakým se v září postavil k finanční krizi, postavení labouristů posílil a všechny průzkumy ukazují, že nyní ztrácejí jen několik procentních bodů.