V Keni se jedná o Kongu, v Kongu se střílí

Nairobi - Prezidenti několika afrických zemí, kteří jednají v keňském hlavním městě Nairobi o kritické situaci v Kongu, dnes ve společném prohlášení vyzvali všechny zúčastněné strany k okamžitému příměří. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun také varoval před rozšířením krize i do okolních zemí. Zároveň vyzval k zastavení rabování nerostných zdrojů, které rebelům umožňuje ozbrojený konflikt financovat.

„V provincii Severní Kivu by mělo dojít k okamžitému příměří mezi všemi milicemi a ozbrojenými složkami,“ tlumočil keňský ministr zahraničí Moses Wetangula společné prohlášení vůdců afrických zemí. Politici se na summitu rovněž shodli, že jednotky v Kongu by měly fungovat v rámci větších pravomocí. Summitu se účastní i prezidenti Konga Joseph Kabila a Rwandy Paul Kagame, jejichž zemí se konflikt nejvíce dotýká. 

Zastavení rabování nerostných zdrojů, které umožňuje financovat ozbrojený konflikt ve východním Kongu, má zásadní význam pro ukončení tamního násilí, prohlásil na okraj summitu evropský komisař pro rozvoj Louis Michel. Předpokládá se, že všechny strany konfliktu financují své bojovníky z ilegálně získávaného bohatství z rozsáhlých nalezišť diamantů, zlata, mědi či kobaltu. Proto nemají ekonomický zájem na zastavení bojů.

Boje v Kongu pokračují

Demokratická republika Kongo obvinila síly OSN z nečinnosti při násilnostech na východě země. Už několik týdnů tam proti sobě bojují tutsijští povstalci, vládní vojska i ozbrojenci ze sousední Rwandy. Násilnosti vyhnaly z domovů na půl milionu lidí.

Ve stejnou dobu, kdy začal summit, přišly z východního Konga zprávy o nových střetech mezi tutsijskými povstalci a vládními vojáky jen pár kilometrů od uprchlického tábora v Kibati severně od města Goma.

Pracovníci Dětského fondu OSN (UNICEF) byli kvůli bojům nuceni přerušit rozdílení potravin. Když obyvatelé tábora se 60 tisíci obyvateli uslyšeli střelbu, dali se na útěk do Gomy, správního střediska provincie Severní Kivu.

Organizace pro lidská práva Human Rights Watch ve čtvrtek obvinila Nkundovy povstalce i provládní milice mai-mai z cíleného povraždění civilistů během vzájemných střetů v Kivu.

Podle agentury Reuters na sever od Gomy do pralesní oblasti míří konvoj konžských vojáků k povstaleckým pozicím na frontové linii.