Vídeňský sekerník dostal doživotí

Vídeň - Pětinásobný rakouský vrah Reinhard Steinbauer dostal dnes podle očekávání nejvyšší trest - doživotí. Jednomyslně se na tom shodla porota vídeňského soudu. Rozsudek ještě nenabyl právní moci, přestože sám Steinbauer pro sebe požadoval doživotí za to, že letos v květnu zavraždil sekerou svou ženu, sedmiletou dceru, oba rodiče a tchána. Chtěl je tak uchránit před hanbou kvůli tomu, že přišel při burzovních operacích o velký majetek. Obhájce 39letého Steinbauera si po vynesení rozsudku vyžádal čas na rozmyšlenou.

Steinbauerovi žili v přepychovém vlastním bytě v noblesní vídeňské čtvrti Hietzing a byli považováni za velmi solidní rodinu. Manželka Barbara zastávala významnou funkci na ministerstvu financí a byla značně aktivní i v místním veřejném životě. Dcera Natalie byla vzorně vychovaná a ve škole úspěšná.

Pachatel, povoláním PR manažer, začal s burzovními spekulacemi, když byla manželka těhotná. Snaha zajistit tak rodině natrvalo výrazné finanční zabezpečení se mu ale vymstila. Podle vyšetřovatelů nešlo totiž vesměs o obvyklé finanční investice, ale spíše o určité formy sázek na vývoj kurzů nebo cen. Pachatel tak prohrál asi 350 tisíc eur (8,7 milionu Kč). Část si půjčil, pravděpodobně od rodinných příslušníků, a zastavil zřejmě i drahý byt. O svém soukromí ale nikdy nemluvil a do poslední chvíle na něm nikdo nepoznal, že by měl nějaké problémy.

Podle psychologů řešil svůj finanční krach tímto drastickým způsobem proto, že šlo povahově o „bezbřehého egoistu“, který nedokázal předstoupit před rodinu a říct jí, že neuspěl. Svůj čin připravoval nejméně měsíc dopředu. Vraždil pak na třech místech: doma, v bytě rodičů a v bytě rodičů manželky. Původně prý chtěl poté spáchat sebevraždu, jak ale přiznal u soudu, byl na to „příliš zbabělý“.