Protičínští demonstranti na Tchaj-wanu zranili 149 policistů

Tchaj-pej - Během násilných protičínských protestů na Tchaj-wanu bylo zraněno celkem 149 policistů. Demonstrace byly pořádány na protest proti pětidenní návštěvě šéfa čínského Úřadu pro záležitosti Tchaj-wanu Čchena Jün-lina. Se zprávou o zraněných policistech dnes přišla tchajwanská policie citovaná agenturou Reuters. Při střetech s policií bylo zraněno také asi sto demonstrantů a osmnáct osob považovaných za organizátory protestů policie zadržela.

Tchajwanští demonstranti, kteří se obávají politiky sbližování s pevninskou Čínou, již prosazuje od svého květnového nástupu do úřadu tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou, pořádali řadu protestů od úterý do pátku, kdy Čchen na ostrově pobýval. V některých případech jejich akce přerůstaly v násilí, protestující na pořádkové policisty házeli výkaly, vejce i zápalné lahve. „Policisté utrpěli řezné rány, byli kopáni či natlačeni na zeď,“ uvedla v prohlášení národní policie.

Čchen je nejvyšším čínským představitelem, jenž navštívil Tchaj-wan od oddělení tohoto ostrova od pevninské Číny v roce 1949. Tchaj-wan po dobu Čchenovy návštěvy uvedl do pohotovosti na 7 000 policistů.

Tchaj-wan se od Číny oddělil po občanské válce v roce 1949. Peking jeho nezávislost neuznává a nadále ho považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Pevninská Čína brání Tchaj-wanu ve vstupu do mezinárodních organizací jako OSN a pohrozila dokonce, že ostrov vojensky dobude a obsadí, pokud by tchajwanská vláda chtěla formálně vyhlásit úplnou nezávislost. Naopak Tchaj-wan se považuje za poslední území legální Čankajškovy demokratické vlády, kterou čínští komunističtí povstalci v občanské válce vyhnali z pevniny.