Obama po telefonu Kaczyńskému slíbil pokračování projektu protiraketového štítu

Varšava - Nově zvolený americký prezident Barack Obama podle polské prezidentské kanceláře slíbil prezidentovi Lechu Kazcyńskému, že projekt protiraketového amerického systému ve střední Evropě bude pokračovat. Podle projektu Bushovy administrativy by měl v Česku vzniknout protiraketový radar a v Polsku pak protiraketová základna. ČSSD i přes Obamův slib Polsku dál trvá na tom, aby se o radaru v ČR hlasovalo až příští rok po oficiálním vyjádření nového amerického vedení

Obama s Kaczyńským spolu v pátek večer mluvili telefonicky. „Barack Obama zdůraznil význam strategického partnerství mezi Polskem a Spojenými státy a vyslovil naději v pokračování jejich politické a vojenské spolupráce. Informoval také, že v projektu protijaderného štítu se bude pokračovat,“ citovala z polského oficiálního komuniké agentura AFP.

Podle zpravodaje ČT ale Obamův postoj není až tak jednoznačný a dal by se označit jako „Souhlasím, ale…“. „Obama chce mít záruky, že systém bude skutečně fungovat,“ sdělil České televizi Kubal.

V Polsku má být v rámci systému umístěno deset antiraket a v České republice radar. Protiraketový systém má Spojené státy a jejich spojence ochránit před případnými útoky třetích zemí, jako je například Írán. Proti výstavbě systému ale dlouhodobě vystupuje Rusko, které tvrdí, že je namířen proti němu. Ruský prezident Dmitrij Medveděv ve středu pohrozil protiopatřeními, včetně rozmístění raket u Kaliningradu.

ČSSD i přes slib Obamy žádají odklad ratifikace smluv o radaru  

Sociální demokraté požadují referendum o radarové základně v Brdech a její začlenění do systému NATO i přesto, že Barack Obama Polsku slíbil pokračování projektu protiraketového systém. Novinářům to dnes po jednání ústředního výkonného výboru strany řekl její místopředseda Bohuslav Sobotka. „Polsko není Česká republika. Nás budou samozřejmě zajímat vyjádření, která se týkají přímo České republiky,“ pokračoval Sobotka.   

Sněmovna začala smlouvy o vybudování radaru v Brdech a o postavení amerických vojáků v ČR projednávat v říjnu. Po slovních přestřelkách mezi koalicí a opozicí jednání ale nedokončila a zatím se k němu nevrátila. Proti radaru jsou kromě ČSSD komunisté, výhrady k němu mají také zelení. I oni požadují, aby se s ratifikací smluv počkalo až do vyjádření nové americké administrativy. Sociální demokraté chtějí navíc požádat Ústavní soud, aby smlouvy přezkoumal.     

Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana by postoj USA k budování protiraketového deštníku mohla v příštím měsících změnit finanční krize a její dopady. „První věta Baracka Obamy nebyla o tom, jestli se má nebo nemá stavět radar v České republice, ale byla o tom, že je potřeba zažehnat tu velkou ekonomickou krizi,“ řekl Urban.