Hamas bojkotuje jednání s Fatahem

Damašek - Hnutí Hamas bude bojkotovat jednání v Egyptě. Zítřejší konference v Káhiře měla znovu otevřít otázku usmíření rozdělené palestinské samosprávy. Egypt v reakci na vyjádření Hamasu schůzku odložil, její nový termín ale zatím neupřesnil. Hamas ovládá pásmo Gazy, zatímco konkurenční Fatah Západní břeh. Hamas ale na poslední chvíli uvedl, že s podmínkami jednání nesouhlasí.

Zástupci Fatahu, který ovládá západní břeh Jordánu, a Hamasu, jenž kontroluje pásmo Gazy, měli jednat o vytvoření společné palestinské vlády, o obnově bezpečnostních složek a o termínu prezidentských a parlamentních voleb. Místopředseda Hamasu abú Músá Muhammad Marzúk ale dnes prohlásil, že Fatah nesplnil podmínky pro zahájení jednání a nepropustil vězněné příznivce Hamasu.  

Dosavadní výsledky jednání měli v neděli v Egyptě představit palestinští a izraelští vyjednávači zástupcům USA, Evropské unie, Ruska a OSN. Vyjednávačům se sice podařilo dohodnout na principech výměny území, ale neshodli se v otázce statusu Jeruzaléma ani v otázce palestinských uprchlíků.

Šéf Hamasu Chálid Mišal dnes také v rozhovoru pro stanici Sky News prohlásil, že jeho hnutí je připraveno jednat s nově zvoleným americkým prezidentem Barackem Obamou. Spojené státy však podle něj musí respektovat práva a názory Hamasu.

„Pokud se americká vláda chce angažovat v Palestině a v arabsko-izraelském konfliktu, nemá jinou možnost než jednat s Hamasem. Představujeme totiž skutečnou a účinnou sílu v této oblasti,“ řekl Mišal.