Somálští piráti znovu útočí, tentokrát unesli dánskou loď

Kuala Lumpur - Somálští piráti unesli v Adenském zálivu dánskou nákladní loď Future. Na palubě unesené lodi se plavilo 13 lidí - členů posádky. Za letošní rok je to již dvaatřicátá loď, která skončila v rukou pirátů. Nepomohlo ani posílení mezinárodních hlídek v těchto vodách.

Zástupce dánské admirality Kjeld Fredriksen uvedl, že unesené plavidlo patří dánské rejdařské společnosti CEC, plulo však pod bahamskou vlajkou. Na palubě podle něj nebyli žádní Dánové. „Posádku tvořili, pokud vím, Rusové a Ukrajinci,“ prohlásil Fredriksen.

V oblasti působí ruské, americké a britské vojenské lodě i válečná plavidla NATO, které chrání především lodě vezoucí potravinovou pomoc. „Piráti ale stále útočí, a to i přes posílené hlídky. Vyzýváme proto všechny lodě, které jedou touto rušnou cestou, aby byly zvlášť opatrné,“ zdůraznil zástupce Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) Noel Choong.

Vody u Somálska jsou podle IMB jedny z nejnebezpečnějších na světě. Jen letos zde piráti zaútočili na 81 plavidel a 32 jich unesli. Na výkupném získali desítky milionů dolarů.