Hurikán Paloma zasáhl Kubu a pak zeslábl

Havana - Hurikán Paloma udeřil na jihovýchodě Kuby. Ostrov bičovaly větry o rychlosti až 240 kilometrů v hodině. Úřady ještě předtím preventivně evakuovaly statisíce lidí. V místě největšího náporu vniklo moře až 1,5 kilometru do vnitrozemí. Hurikán nakonec při přechodu Kuby oslabil ze čtvrtého na první stupeň pětibodové škály. Teď směřuje k Bahamským ostrovům. Paloma je pátým hurikánem, který letos Kubu zasáhl.

Hurikán Paloma udeřil na pobřeží Kuby, kde pobřežní oblasti bičoval silný vítr, prudké deště a vlnobití. Do bezpečnějších, výše položených oblastí se uchýlilo až 500 tisíc lidí. Hurikán dosahoval krajně nebezpečného čtvrtého stupně na pětibodové Saffirově-Simpsonově stupnici, ale po kontaktu s pevninou zeslábl nejprve na stupeň třetí, v ranních hodinách pak na druhý stupeň a nakonec ještě jeho intenzita klesla na stupeň jedna. Podle meteorologů by hurikán mohl ještě dnes přejít v tropickou bouři a v pondělí u Baham v tropickou depresi.

Kubánská televize hlásí rozsáhlé hmotné škody, ale žádné oběti na životech. Na Kubě za sebou Paloma zanechala zatopené oblasti, vytrhané sloupy elektrického vedení, stržené střechy. V oblasti města Santa Cruz del Sur, kde se hurikán poprvé dotkl pevniny, zalila mořská voda zemi až do vzdálenosti půldruhého kilometru. Na Kubě je stále zakázán provoz aut bez speciálního povolení, bez vážného důvodu nesmějí vycházet ani lidé.

Kubu už letos v srpnu a v září zasáhly dva silné hurikány, Gustav a Ike, které ostrov připravily o třetinu úrody. Způsobily tehdy škodu 9,4 miliardy dolarů (asi 184,4 miliardy Kč).

Tropická cyklóna prochází při vývoji těmito stádii:

Tropická deprese
Rychlost větru je do 62 km/h. Toto stádium nemá vyvinuto oko ani typické spirálovité uspořádání. Jde o uspořádaný systém oblaků a bouřek s vymezenou povrchovou cirkulací.

Tropická bouře
Je to systém silných bouří s vymezenou povrchovou cirkulací. Rychlost větru se pohybuje mezi 62 - 117 km/h. Bouře začíná vytvářet typický cyklonální tvar, ale ještě nemá vyvinuto oko.

Tropická cyklóna
Má charakteristickou strukturu spirálovitých ramen s centrálním okem uprostřed. V centrálním oku panuje bezvětří obklopené nejsilnějšími větry cyklóny, obloha je bez oblaků. Nejsilnější větry, které byly zaznamenány, dosahovaly rychlostí až 305 km/h. Cyklóny se stupňují podle Saffirovy-Simpsonovy hurikánové škály, která má pět stupňů - přičemž nejsilnější hurikány se označují stupněm 5.