U svatého hrobu se strhla bitka pravoslavných křesťanů

Jeruzalém - Místo Kristova hrobu v Jeruzalémě bylo dnes dějištěm ostré potyčky mezi řeckými a arménskými pravoslavnými křesťany. Nebyli se schopni dohodnout, kdo z nich se zúčastní církevní slavnosti. Původně slavnostní zahájení křesťanských prázdnin Objevení svatého kříže se tak zvrhlo v neobyčejně prudkou bitku.

Ani řečtí, ani arménští křesťané nechtěli přistoupit na to, že by během obřadu přenechali nejsvatější místo v kostele druhé církvi. „Arméni nám odpírají právo na druhého strážce uvnitř Svatého hrobu během obřadu. Podle tradice a rituálních dokumentů na to máme právo čtyřikrát do roka,“ postěžoval si patriarcha řecké pravoslavné církve Theofilos III. „Loni Řekové způsobili nový konflikt, když chtěli prosadit, aby jejich mnich mohl stát uvnitř, zatímco Arméni budou vést procesí. To je proti všem dosavadním dohodám,“ brání se jeho arménský protějšek Pakrat.

Podle Řeků vyvolali bitku Arméni a podle Arménů Řekové. Jisté je, že řada věřících utrpěla v boji zranění. Bitku ukončila po dlouhých minutách až přivolaná policie.