Severokorejský vůdce Kim Čong-il se ukázal na veřejnosti

Pchjongjang - Do médií se dostala další zpráva o dobrém zdravotním stavu Kim Čong-ila. Severokorejský vůdce se objevil na koncertě národních písní a fotbalovém zápase. Fotografie, které přinesla tamní tisková agentura, nenasvědčují nic o infarktu, nebo mrtvici o kterých svět spekuluje od letošního září, kdy vůdce země vůbec poprvé chyběl na mamutí vojenské přehlídce. Autentičnost nových fotografií je ale podle mnohých analytiků přinejmenším sporná.

Televize nadšeně hlásí: Kim Čong-il třímá vedení země pevně ve svých rukou. „Nejvyšší velitel korejské lidové armády Kim Čong-il osobně sledoval fotbalový zápas. Proti sobě nastoupil armádní tým Mangyonbong a Jebi,“ zaznělo ve vysílání státní severokorejské televize.

Podle analytiků ale není jasné, ze kdy fotografie pocházejí. Tisková agentura například nezveřejnila jediný záběr, na kterém by byl Kim Čong-il společně s fotbalisty. Na fotkách z vojenské inspekce je zase na stromech podezřele husté listoví, které příliš neodpovídá podzimnímu klimatu. „Z fotografií skutečně není možné poznat, jak na tom Kim Čong-il opravdu je. Naše vláda se k tomu ale nebude vyjadřovat,“ říká mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení Kim Ho-njeon.

Pod zdánlivě klidnými vodami severokorejské vládnoucí elity se podle expertů už rozhořel boj o nástupnictví. Jedním z hlavních problémů, který na příštího vůdce čeká, je hlad. OSN Pchjongjang minulý týden varovala, ať přestane spoléhat na zahraniční potravinovou pomoc a začne pěstovat vlastní potraviny.