George Bush se poprvé od voleb sejde s Barackem Obamou

Washington - V Bílém domě se dnes večer setkají odcházející americký prezident George Bush se svým nástupcem Barackem Obamou. Jejich první schůzka po volbách bude věnována klíčovým politickým otázkám, včetně hladkého předání moci po 20. lednu příštího roku, kdy se Obama ujme prezidentského úřadu. Bush chce s Obamou probrat nejzávažnější témata současnosti, jako jsou ekonomika a zahraniční konflikty. Velkou pozornost budou zřejmě věnovat přípravě na plynulý převod moci na novou administrativu. Prezident opakovaně zdůraznil, že tento proces považuje v závěru svého funkčního období za nejvyšší prioritu.

Odcházející i nastupující prezident už ustavili své týmy, které mají hladké předání vlády řídit. Obamova skupina kromě toho připravuje také agendu příští administrativy na její počáteční období.

Oba politici několikrát prohlásili, že ani během období výměny vlády nesmí ustat úsilí o řešení ekonomické krize. Lze tedy předpokládat, že tato otázka bude jedním z hlavních témat jejich rozhovoru. Vzhledem k tomu, že prezident je také vrchním velitelem ozbrojených sil, budou pravděpodobně mezi další témata patřit vojenské operace v Iráku a Afghánistánu.

Pozvání do Bílého domu dostala také Obamova manželka Michelle. Očekává se, že prezident spolu s první dámou Laurou Bushovou provedou manžele Obamovy po soukromé části prezidentského sídla, které se na příští čtyři roky stane jejich domovem.

Do rezidence v horních poschodích Bílého domu se s rodiči nastěhují také desetiletá Malia a o tři roky mladší Sasha, které se po letech stanou jeho nejmladšími obyvatelkami. Spolu s nimi se do Bílého domu nastěhuje také matka Michelle Obamové, tedy tchýně nově zvoleného prezidenta.

Obama změní až 200 Bushových rozhodnutí

Nově zvolený prezident USA Barack Obama by mohl změnit až 200 rozhodnutí svého předchůdce George Bushe. O víkendu to oznámil vedoucí Obamova týmu pro převzetí moci John Podesta. Změnit by se tak mohla nařízení pro výzkum kmenových buněk nebo pro těžbu ropy v pobřežních vodách USA.

Obama bude chtít možná také měnit rozhodnutí, která teď nakvap přijímá Bushova administrativa, ještě před odchodem současného prezidenta, protože takové změny nejsou podle Podesty v zájmu země.

Oněch zmíněných 200 prezidentských výnosů může přitom Obama zrušit jediným škrtem pera. Nepodléhají totiž schvalování v Kongresu, takže je přijímá a zamítá pouze prezident. 

„Chce naplnit svůj mandát změny. Vydáme se jinou cestou, než kterou putovala Bushova administrativa. Prezident může svou výkonnou mocí dělat mnohá rozhodnutí bez čekání na reakci Kongresu. A taková rozhodnutí můžeme od nového prezidenta očekávat,“ uvedl Podesta.

Obama kromě norem pro těžbu ropy a výzkum kmenových buněk chystá změnu i v několika dalších Bushových nařízeních souvisejících s životním prostředím. Změněno bude také Bushovo rozhodnutí neposkytovat zahraniční pomoc organizacím, které radí ženám o potratech.

V týmu Obamových poradců jsou de facto dva tábory. Jedni navrhují, aby se problémy řešily postupně, poslední dobou ale převládl hlas těch, kteří volají po takzvaném velkém třesku, tedy rázných krocích, které budou řešit všechny problémy najednou.