V prešovské věznici začal proces s mafiánským bossem Černákem

Košice - Přímo ve věznici v Prešově začal dnes přečtením žaloby soudní proces s údajným slovenským mafiánským bossem Mikulášem Černákem. Je obžalovaný z šesti vražd a z přípravy další vraždy. Hrozí mu 15 až 25 let vězení nebo až doživotí. Proces s jednou z nejsilnějších postav slovenského podsvětí se koná za zpřísněných bezpečnostních opatření. Černákův spis má přes 10 tisíc stran a na případu pracuje tým tří prokurátorů. Proces je vypsaný na pět týdnů a prešovský soud by měl vynést rozsudek 11. prosince, jeho skutečnou délku ale nelze odhadnout.

Podle prokuratury Černák, který na proces čekal ve vazbě, v roce 1994 zavraždil policejního informátora Jozefa Filipa a v roce 1997 mimořádně brutálně zavraždil bývalého policistu Gustáva Slivenského, připomíná zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš. Kromě toho je Černák obžalován z vražd čtyř členů různých skupin podsvětí. V roce 2000 byl na jeho pokyn zavražděn podnikatel Marián Karcel. Prokuratura ho tedy viní ještě z objednávky jedné vraždy.

Černák byl už svého času odsouzen k osmi a půl letům vězení kvůli vydírání středoslovenských podnikatelů. Někdejší banskobystrický soudce Ľubomír Samuel ho původně poslal do vězení i za vraždu polského podnikatele Grzegorze Szymaneka. Proti tomu se ale Černák odvolal a nejvyšší soud tuto část trestu zrušil. Bývalý soudce Samuel je teď jedním z Černákových obhájců.

Mikuláš Černák:

„Obžaloba je taková, jací jsou svědci. Neexistují žádné důkazy kromě výpovědí kriminálníků, kteří brání sami sebe a svalují vinu na mrtvé a na mne.“

Černák a jeho obhájci zpochybnili zákonnost soudního procesu a podali stížnost na zaujatost senátu. Proces se totiž podle Černáka začal připravovat v době, kdy byl vydáván z Česka, kam v minulosti uprchl. K zahájení procesu však údajně chyběl souhlas českých orgánů. O stížnosti bude rozhodovat Krajský soud v Prešově.

Černák před soudem svou vinu popřel. Další výpověď před senátem prešovského okresního soudu odmítl. Kromě procesu v Prešově hrozí Černákovi také obnovení soudního řízení v Banské Bystrici kvůli údajnému zavraždění polského podnikatele Grzegorze Szymaneka. O obnovení procesu začátkem roku požádala generální prokuratura, soud ale dosud o žádosti nerozhodl.

Proces s jednou z nejvlivnějších postav slovenského podsvětí se koná za zpřísněných bezpečnostních opatření. Probíhá přímo ve věznici, kterou střeží desítky policistů na chodbách i na střechách okolních budov.

Bývalý řidič autobusu a známý chovatel tygrů Černák se z vězení dostal v roce 2002 na základě rozhodnutí Krajského soudu v Trenčíně. Už několik týdnů poté ho tehdejší předseda vlády Mikuláš Dzurinda obvinil z výtržnictví na lyžařském svahu ve Štrbském Plese. V roce 2003 zrušil Černákovo propuštění nejvyšší soud. Údajný mafiánský boss tehdy před policií utekl do České republiky, kde však byl zadržen a vydán na Slovensko.