Barack Obama poprvé vstoupil do Oválné pracovny Bílého domu

Washington - Nově zvolený americký prezident Barack Obama si včera prohlédl Bílý dům, kam se v lednu příštího roku nastěhuje. Obamu s manželkou Michelle pozval na večeři končící prezidentsky pár Bushových. Šlo o první osobní setkání současného a příštího prezidenta Spojených států od Obamova volebního vítězství. Pro Baracka Obamu to bylo poprvé, co vstoupil do Oválné pracovny Bílého domu.

Prezident Bush s manželkou Laurou přivítali příštího prezidenta a jeho choť Michelle u jižního sloupoví Bílého domu. Po krátké zastávce v přijímacím sále, kde se Obamovým představil vrchní ceremoniář Bílého domu, doprovodil Bush svého nástupce přes kolonádu lemovanou sloupy podél západního křídla do Oválné pracovny. Otevřel mu a dal přednost ve dveřích.

Pozvání pro Obamovy do Bílého domu přišlo nezvykle brzy, necelý týden po volbách. Podle analytiků je to dané krizí, jíž Amerika prochází, a snahou stávajícího i příštího prezidenta o co nejhladší průběh předání moci. Necelé dvě společné hodiny obě strany pochválily.

Schůzka se konala za situace, kdy nejnovější průzkum ukázal, že Bush je
nejméně oblíbeným prezidentem v americké historii. S jeho prací je podle
Gallupova ústavu nespokojeno 76 procent Američanů. Předcházející rekord 67 procent patřil Harrymu Trumanovi, který stál v čele USA v letech 1945 až 1953. I Richard Nixon, jediný americký prezident, který byl donucen k abdikaci, měl vyšší hodnocení. V roce 1974, kdy kvůli aféře Watergate odstupoval, s jeho prací nesouhlasilo 66 procent občanů.

Prohlášení týmu Baracka Obamy

George Bush a Barack Obama vedli širokou diskusi o důležitosti spolupráce během předávání vlády, s ohledem na mnoho ekonomických a bezpečnostních výzev, jímž Spojené státy čelí. 

Obama převezme od Bushe úřad při slavnostní inauguraci 20. ledna příštího roku. Setkání mezi čtyřma očima v Oválné pracovně trvalo zhruba hodinu a oba prezidenti mluvili o americké ekonomice a o otázkách národní bezpečnosti. Podle všeho se Barack Obama chystá zavádět plánované reformy metodou velkého třesku.

Během jejich schůzky provedla první dáma USA Laura Bushová Obamovu manželku Michelle soukromou prezidentskou rezidencí v Bílém domě. Ukázala jí mimo jiné ložnice dětí, které používaly předcházející rodiny prezidentů.

Dcery Obamových, desetiletá Malia a o tři roky mladší Sasha, dnes na návštěvu do Bílého domu nepřijely. Americké televize ukázaly během dne, že je otec ráno odvezl do školy v Chicagu, kde rodina dosud žije. Poté příští prezident odjel do tělocvičny k pravidelnému cvičení.

Dnešní setkání vstoupilo do historie, protože do Bílého domu se po osmi letech vrací demokrat, a to Afroameričan. Navíc v době, kdy demokratická strana pevně kontroluje obě komory Kongresu.

Podle amerických médií se Barack Obama chystá po 20. lednu co nejdříve uvolnit výzkum kmenových buněk a zastavit těžbu ropy v přírodních rezervacích. Údajně též plánuje zavření věznice Guantánamo na Kubě. Část ze 255 vězňů by mohl propustit, zbytek převést do věznic v USA a postavit před civilní soudy.

Na rozdíl od nynějšího nově zvoleného prezidenta Bush Oválnou pracovnu znal, když byl v roce 2000 na první ze dvou čtyřletých období zvolen americkým prezidentem, protože hlavou Spojených států byl v letech 1989 až 1993 jeho otec. Dodržel ale tradici a sešel se při „předávací schůzce“ s Billem Clintonem, od něhož úřad přebíral.

  • Oblíbenost prezidentů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/519/51805.jpg
  • George Bush pouští Baracka Obamu do dveří. autor: ČT24, zdroj: čtk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/517/51693.jpg
  • Laura Bushová a Michelle Obamová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/519/51804.jpg
  • Barack Obama a George Bush autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/519/51802.jpg