Irský tisk líčí Klause jako euroskeptika a odpůrce unijní smlouvy

Dublin - Irský tisk v dnešním obsáhlém zpravodajství o návštěvě Václava Klause v Irsku opakovaně připomíná kritický postoj českého prezidenta vůči Evropské unii. Vedle komentářů k pondělní schůzce s irským premiérem Brianem Cowenem deníky upozorňují i na prezidentovu dnešní večeři s lídrem irských odpůrců reformní unijní smlouvy Declanem Ganleym. Dublinská vláda si na ni údajně stěžovala na českém velvyslanectví, mluvčí irského kabinetu však podle dnešního irského tisku jakoukoli oficiální stížnost popřel.

Všechny deníky označují českého prezidenta jako euroskeptika a zdůrazňují jeho odpor vůči Lisabonské smlouvě, která má zajistit reformování rozšířené unie. Irish Independent ho dokonce považuje za „největšího euroskeptika v nefunkční evropské rodině“ a za „protilisabonského prezidenta“. Tuto pověst během prvního dne své třídenní státní návštěvy na ostrově Klaus potvrdil, tvrdí místní deníky.

Irish Examiner zmiňuje, že český prezident upozornil irského premiéra, že Česká republika nebude tlačit na přijetí Lisabonské smlouvy během předsednictví EU, které Česko převezme v lednu. Cowen nyní hledá způsob, jak v Irsku ratifikovat tento dokument reformující instituce EU po jeho odmítnutí v červnovém referendu.

Irský premiér sice Klausovi zdůrazňoval, že Česká republika i Irsko výrazně profitovaly z členství v Evropské unii, podle komentátorky deníku Irish Independent ale Cowen jen „plýtval časem, když svému hostu připomínal výhody příslušnosti k evropské partě“. List The Irish Times zároveň připomněl, že to byla hlava českého státu, kdo po irském „ne“ označil reformní dokument za mrtvý.

Muž, který se o „pohřbení“ Lisabonské smlouvy v Irsku velkou měrou zasloužil, je podnikatel Declan Ganley. S ním Klaus dnes soukromě povečeří v dublinském hotelu Shelbourne, kam irský multimilionář vedle českého prezidentského páru pozval podle Irish Daily Mail asi šest desítek hostů. Na Václava Klause s manželkou podle listu čeká šampaňské a hostina o pěti chodech.

Irská média minulý týden zveřejnila zprávu, že irská vláda si stěžovala na české ambasádě na konání této akce během Klausovy oficiální cesty. Považovala to prý za porušení protokolu. Mluvčí dublinského kabinetu to však podle dnešního vydání The Irish Times popřel. Ani irskému ministru zahraničí Michaelu Martinovi tato večeře prý nevadí. „Je normální, když jedete do jiného státu a setkáte se tam se stranami, skupinami nebo lidmi, které chcete potkat. Vůbec mi to nedělá starosti,“ reagoval podle stejného listu na schůzku Klaus-Ganley šéf irské diplomacie.