Izrael obnoví dodávky paliva pro jedinou elektrárnu v pásmu Gazy

Jeruzalém - Izrael částečně obnoví dodávky paliva do jediné elektrárny v pásmu Gazy. Ministr obrany Ehud Barak tak vyhověl žádosti zmocněnce kvartetu pro Blízký východ Tonyho Blaira. Izrael dodávku paliva přerušil před týdnem v reakci na raketový útok Palestinců. Včera se proto obyvatelé Gazy ocitli bez proudu. I nadále ovšem zůstávají uzavřeny hraniční přechody mezi Gazou a Izraelem. OSN varuje, že území trpí nedostatkem potravin a pohonných hmot.

Organizace OSN, která do pásma Gazy dodává potravinovou pomoc, oznámila, že bude muset zastavit své operace na 48 hodin, dokud nebudou povoleny dodávky důležité pomoci do Gazy. Ve skladech organizace už prý došlo maso, pšenice, práškové mléko a olej na vaření.

Minulý týden izraelské tanky a vojáci vnikli do pásma Gazy, o život přitom přišlo šest Palestinců. Tento útok na území ovládaném Hamasem byl ze strany Izraele prvním od června, kdy bylo uzavřené příměří. Od té doby ale došlo i k několika útokům ze strany Palestinců, kteří několikrát vypálili rakety na území Izraele. Ten odpověděl tím, že pozastavil dodávky paliva a uzavřel přechody.

Jeruzalém se kromě toho postaral o to, aby se v posledním týdnu do Gazy nedostalo žádné palivo nebo potraviny. Na námitky, že lidé v Gaze trpí nedostatkem potravin, Izrael odpověděl, že Hamas krizi uměle vyvolal z politických důvodů.

Organizace spojených národů ovšem tvrdí, že nedostatek paliva a potravin je skutečný a vážný. Kvůli zastavení dodávek paliva přestala vyrábět proud i jediná elektrárna v pásmu Gazy. Ta přitom vyprodukuje asi čtvrtinu elektrické energie, kterou spotřebuje celý Palestinci ovládaný region. Zbytek energie je nutné dodat z území Izraele.