„Disidenti Evropské unie“ Klaus a Ganley spolu povečeřeli

Dublin - Prezident Václav Klaus se dnes v Dublinu soukromě setkal s tamním hlavním odpůrcem Lisabonské smlouvy Declanem Ganleyem. Ten svou kampaní "Ne" přesvědčil Iry, aby reformní smlouvu odmítli. Irsko tak patří spolu s Českem ke čtyřem zemím, které dosud Lisabonskou smlouvu nepodepsaly.

Už dlouho nezažili Irové kolem jedné večeře tolik kontroverze. Postaral se o to prezident Klaus. Na své státní návštěvě si našel čas na Declana Ganleyho - multimilionáře, který svou kampaní porazil irskou vládu v referendu o Lisabonské smlouvě. A to se irské vládě nelíbí, údajně si dokonce měla stěžovat na českém velvyslanectví. „Jistý humbuk o tom, že v irské vládě protestují, že se s ním hodlám setkat, byl vytvořen novináři, nikoli reálně,“ okomentoval dění český prezident Václav Klaus.

Ganley pozval českého prezidenta do hotelu v centru Dublinu. Klaus byl nejprominentnějším hostem mezi 60 účastníky, kteří spolu s ním zasedli u stolu. V salonech povečeřeli jako „disidenti Evropské unie“, jak sebe i Ganleyho prezident v Irsku nazval. V exkluzivním rozhovoru pro ČT Ganley toto označení přijal: „Václav Klaus je zkušenější. Může mě nazývat, jak chce. My usilujeme o to, aby zazněl demokratický hlas, a proto se jako disidenti můžeme cítit, když na nás někteří extremisté v Evropské unii útočí.“

Klaus před večeří v luxusním dublinském hotelu Shelbourne připomněl, že i v České republice podle průzkumů převládají odpůrci Lisabonské smlouvy. „Češi sdílejí názor Irů a vzhledem k naší komunistické minulosti jsme extrémně citliví na myšlenky svobody a demokracie a možná jsme přecitlivělí na snahu narušovat demokracii,“ zmínil snahu některých evropských politiků přimět Irsko k opakování referenda.

„Co řekli Irové, řekli za celou EU, že nechtějí, aby to byl Brusel, kdo za ně bude mluvit,“ dodal Ganley, který odmítá svou nálepku euroskeptika. „Říci ano nebo ne (v irském referendu) není nic, co by mělo co dočinění s euroskepticismem,“ prohlásil.

Boj o Lisabonskou smlouvu se stává stále tvrdším i proto, že české předsednictví v EU je za dveřmi. Jestliže je premiér Topolánek pro schválení dokumentu, prezident Klaus je o to víc proti schválení Lisabonské smlouvy. 

Přitom podle průzkumu by chtělo ratifikovat Lisabonskou smlouvu 35 procent Čechů a 20 procent ne. Skoro polovina přitom neví - a to často ani to, co smlouva navrhuje. Se stále větší pravděpodobností bude ČR jako předsednická země Evropské unie jednat s Irskem o způsobu schválení smlouvy a sama ji ještě nebude mít ani ratifikovanou.

Klaus: Klima je v pořádku, ale naše svoboda je ohrožena

I během nynější státní návštěvy Irska stihl prezident Václav Klaus propagovat svou knihu Modrá, nikoli zelená planeta. Při dnešním přijetí na dublinské radnici si primátorka irské metropole Eibhlin Byrneová dovolila „popíchnout“ prezidenta slovy, že by ráda seděla u stolu, kde by byl Klaus a bývalý americký viceprezident Albert Gore, s jehož názory na globální oteplování Klaus ve své knize také polemizuje.

Prezident proto okamžitě primátorce vysvětlil, jak to s globálním oteplováním vlastně je. „Klima je v pořádku, ale naše svoboda je ohrožena,“ shrnul své názory. Po projevu si pak vyžádal u svého šéfa protokolu jeden výtisk v angličtině a primátorce ho daroval.

Češi a Lisabonská smlouva
Zdroj: ČT24