Oslavy polské nezávislosti ve stínu sporů prezidenta s vládou

Varšava - Spory mezi prezidentem Lechem Kaczyńským a vládou, která se odmítla zúčastnit prezidentem pořádaného galavečera, poznamenaly dnešní oslavy 90. výročí nezávislosti Polska. Vládní kritiku na prezidentovu adresu vyvolalo to, že pozvání na oslavu nedostal jeden ze symbolů nezávislosti Polska - legendární vůdce protikomunistické Solidarity Lech Walesa.

Kaczyński se nepřímo dotkl rozepří i ve slavnostním projevu, v němž zdůraznil význam demokracie, jejíž součástí jsou diskuse, spory i hádky. „Jejich hranice (hádek) ale byly v poslední době nejednou překročeny,“ uvedl. Podle politologů svou poznámkou mířil hlavně na spor s bývalým prezidentem Walesou, který v posledních letech Kaczyńského ostře kritizuje.

Účast na galavečeru odmítl premiér Donald Tusk a oba vicepremiéři, což podle odborníků opět dokazuje, jak velká averze mezi prezidentským palácem a vládou panuje.

Kaczyński chtěl původně uspořádat ples. Prezidentská kancelář ujišťovala, že přijede asi 55 hlav států. Protože se ale řada státníků omluvila, z bálu se stal galavečer. Přítomnost na něm potvrdilo 16 prezidentů a premiérů a dalších téměř 800 hostů.

Při tradičním ceremoniálu u hrobu Neznámého vojína ve Varšavě, kterého se zúčastnila mezi jinými německá kancléřka Angela Merkelová, ukrajinský prezident Viktor Juščenko či předseda českého Senátu Přemyslav Sobotka, Kaczyński vyzdvihl jako jednu z nejvyšších hodnot vlastenectví. Připomněl historii dlouhá léta rozdrobené země, která se v roce 1918 znovuzrodila, a zdůraznil význam toho, že Polsko se podílí na sjednocování Evropy.

Prezident v rámci svátku jmenoval několik generálů a předal státní vyznamenání. Obdrželi jej mimo jiné vojáci, kteří se účastnili zahraničních misí.

Oslavy za slunečného počasí se konaly v celém Polsku. V ulicích vlály bílo-červené polské vlajky, v několika městech se konaly vojenské průvody, v kostelích se konaly mše, historici přednášeli o maršálkovi Józefovi Pilsudském, jenž stál u sjednocení Polska, které si v 19. století mezi sebe rozdělily tři okolní mocnosti: Rusko, Prusko a Rakousko.

Polský prezident Lech Kaczyński na oslavách 90. výročí polské nezávislosti a konce první světové války
Zdroj: AP/ČTK