Německo bude požadovat vydání Johna Demjanjuka

Mnichov - Němečtí vyšetřovatelé oznámili, že mají dost nových důkazů proti Ukrajinci Johnu Demjanjukovi. Je obviněný, že byl za druhé světové války nacistickým dozorcem. Vyšetřovatelé tvrdí, že je odpovědný za smrt 29 tisíc Židů v polském táboře Sobibor a budou požadovat jeho vydání do Německa. Dnes 88letý Demjanjuk už byl odsouzen k trestu smrti v Izraeli, pak byl ale osvobozen. Nyní žije v USA. Přední německý lovec nacistů Kurt Schrimm vyzval státní zastupitelství v Mnichově, aby se pokusilo dosáhnout jeho vydání.

Demjanjuk veškerá obvinění popírá s tím, že sám byl v roce 1942 jako voják Rudé armády Němci zajat. Právě v zajetí se podle vyšetřovatelů Demjanjuk dobrovolně přihlásil do nacistických služeb. Zajatci mu prý říkali „Ivan Hrozný“.

Demjanjuk, původem z Ukrajiny, po druhé světové válce odešel do USA, kde získal občanství. O ně ale po dlouholetých soudních řízeních přišel letos v květnu. V USA nadále žije jako občan bez státní příslušnosti.

Demjanjuka Spojené státy již jednou občanství zbavily a poté vydaly do Izraele, kde byl za své údajné působení ve vyhlazovacím táboře Treblinka odsouzen k trestu smrti. Nejvyšší soud ho nakonec osvobodil, protože se prý neprokázalo, že skutečně v Treblince působil.

John Demjanjuk před soudem
Zdroj: ČT24