Indonésii chrání před tsunami nový varovný systém

Jakarta - V Indonésii začal fungovat nový systém varování před tsunami. Tamní vláda doufá, že lidem poskytne dostatek času k evakuaci před ničivými vlnami. Hlavním smyslem nového systému je včasné varování. Díky vyspělé technologii se tak do pěti minut zjistí, jestli zemětřesení vyvolá ničivé vlny, nebo ne. Systém zároveň určí výšku vln a čas, kdy by měly dorazit ke břehu.

Varovný systém pracuje s detektory na mořském dně, bójkami na hladině a seismografy na pobřeží. Data se přes satelity sejdou v centru v Jakartě, kde jsou vyhodnocena a v případě nebezpečí se okamžitě začne šířit varování sms zprávami a sirénami.

Na projektu za 130 milionů dolarů se vědecky i finančně podílelo například Německo, Japonsko nebo Čína. „Nabídli jsme software - mozek celého systému. Naše jsou také senzory,“ přibližuje Thomas Rachel z německého ministerstva pro výzkum.

Zemětřesení jsou v Indonésii velmi častá. Jejích 17 tisíc ostrovů leží v tektonicky aktivní oblasti, které se říká Pacifický ohnivý kruh. Z nového systému je proto nadšený i indonéský prezident Susilo Bambang Judhojono. „Naše země je velmi zranitelná. Všechno, co může lidi ochránit, je velmi vítané,“ doplnil.

Nový systém je přímou reakcí na ničivé tsunami, při němž v roce 2004 zemřelo jen v indonéské provincii Aceh 170 tisíc lidí, tato provincie ale zatím chráněná není. Dosud totiž nejsou nainstalovány bóje a seismografy. Systém by měl být plně funkční v roce 2010.