Ukrajinský parlament odvolal svého předsedu

Kyjev - Ukrajinský parlament dnes odvolal svého předsedu Arsenije Jaceňuka, který je spojencem prezidenta Viktora Juščenka. Čtyřiatřicetiletý šéf Nejvyšší rady, který nabídl svoji rezignaci již v září po rozpadu vládní koalice, byl obviněn z porušení parlamentního řádu. Pro jeho odvolání hlasovalo ve 450členném parlamentu 233 poslanců, ke schválení jeho odchodu stačilo 226 hlasů.

Juščenko včera oznámil, že upustil od konání předčasných parlamentních voleb letos v prosinci. Zdůvodnil to tíživou hospodářskou situací v zemi. Parlament rozpustil 8. října. Předtím jeho strana vystoupila z vládnoucí prozápadní koalice na protest proti tomu, že dosavadní spojenec, strana premiérky Julije Tymošenkové, za podpory proruské opozice prosadil v parlamentu zákony omezující prezidentovy pravomoci.

„Nejdůležitější nyní je nedovolit, aby byl pohřben celý parlament,“ řekl Jaceňuk a potvrdil, že si chce vybudovat vlastní politickou stranu. „Byl jsem odvolán, ale vrátím se. Ovšem ne v této funkci,“ cituje jeho slova agentura Reuters. Tymošenková, která odmítla po rozpadu vládní koalice svůj post opustit, nyní obvinila Juščenka, že Jaceňukovým odvoláním chce zasadit poslední ránu demokratické koalici.

Juščenko nejdříve volby stanovil na 7. prosince, pak termín posunul na 14. prosince. Tymošenková se ale účelově spojila s proruskou opozicí a v parlamentu 29. října prosadila, že zákonodárci odmítli vyčlenit částku na financování předčasných voleb.

Jednání ukrajinského parlamentu
Zdroj: ČT24