Finančníci s napětím očekávají dnešní projev prezidenta Bushe

Washington - Finanční svět s napětím očekává projev amerického prezidenta George Bushe. Ten s ním vystoupí dnes večer, před mimořádným washingtonským summitem zemí G20, tedy devatenácti nejvyspělejších zemí, a Evropské unie. Bush chce mluvit o globální ekonomice a světových trzích. Scházejí se taky ministři financí této skupiny. Zástupci evropské sedmadvacítky si kroky, které chtějí na zasedání prosadit, sladili minulý týden na neformálním summitu v Bruselu.

Evropskou unii bude na zasedání zastupovat francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jako hlava státu předsedajícího sedmadvacítce. Na jednání jde s jasným posláním - Washingtonský summit musí vydláždit cestu reformě mezinárodního finančního systému. Unie také požaduje přimeřenou a adekvátní regulaci finančních trhů. „Nechceme se pohybovat od naprostého nedostatku regulace k přemíře regulace,“ řekl k tomu Sarkozy.

George Bush už si nemůže dovolit žádné zásadní kroky, na druhou stranu ale také nemůže nechat americkou ekonomiku na holičkách a čekat až na 20. leden, kdy se funkce ujme Barack Obama. Ten už dal jasně najevo, že zatím vládne Bushova administrativa a musí podnikat záchranné kroky.

Dá se předpokládat, že Bush v projevu znovu připomene záchranný balíček v hodnotě 700 miliard dolarů, který kongres odsouhlasil zhruba před měsícem a půl. Ten ale včera zásadně pozměnil ministr financí Henry Paulson, když oznámil, že se z balíčku zatím nebudou vykupovat problematická hypoteční aktiva od finančních institucí, jak se původně plánovalo. Místo toho se budou vykupovat přímo akcie bank, což by mělo posílit důvěru investorů.

Washingtonský summit zemí G20 oficiálně začne v pátek. Setkání má být první ze série vrcholných schůzek, které mají pomoci vyřešit současnou světovou finanční krizi a zároveň najít nástroje, aby k podobným otřesům světových trhů nedocházelo.