Obama by do Česka mohl přijet 2. dubna, těsně před summitem NATO

Brusel - Česko by mohlo 2. dubna přivítat nového amerického prezidenta Baracka Obamu, který by sem přijel těsně před summitem Severoatlantické aliance. Naznačila to česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová při setkání s novináři v Bruselu. O oficiálním termínu se nicméně stále jedná a nic zatím není rozhodnuto.

Praha nedávno oznámila, že chce jako předsednická země EU zorganizovat v Praze setkání lídrů 27členného bloku a nového prezidenta Spojených států. Tím byl počátkem listopadu zvolen právě demokrat Barack Obama, který 20. ledna v Bílém domě vystřídá současného republikánského prezidenta George Bushe.

„Chceme pozvat Obamu na jaře, někdy v době kolem summitu NATO,“ řekla Vicenová, která poté upřesnila, že se jedná o 2. dubnu. Vrcholná schůzka NATO, kvůli níž se do Evropy sjedou lídři členských států Severoatlantické aliance, je plánována na 3. až 4. dubna.

Česká republika převezme od ledna na šest měsíců předsednictví EU po Francii, která unii předsedá nyní. Předsednictví mimo jiné obnáší i zastupování celého bloku navenek.

Podle premiéra Mirka Topolánka neformální summit s Obamou podpořil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy „To, že Obama bude v Evropě, je jisté. Zda bude neformální summit se sedmadvacítkou v Praze, se teprve rozhodne,“ doplnil Topolánek.

Pražský hrad
Zdroj: ČT24