Brusel bude na summitu projednávat s Ruskem gruzínskou otázku i řešení finanční krize

Brusel - Mezi hlavní témata pátečního summitu Evropské unie a Ruska bude patřit finanční krize, energetická bezpečnost a dopady ruského zásahu v Gruzii na vztahy mezi Bruselem a Moskvou. Summit se koná v jihofrancouzském Nice a nedá se vyloučit, že na něm bude zmíněna i nedávná hrozba Ruska, i když podle některých diplomatů to pravděpodobné není.

Před několika dny totiž ruský prezident Dmitrij Medveděv prohlásil, že by Moskva mohla v kaliningradské enklávě u hranic s Polskem a Litvou (tedy s EU) rozmístit své rakety v reakci na případné vybudování zvažované americké protiraketové základny v ČR a Polsku.  

Česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová je však k diskuzi ohledně této otázky skeptická: „Neočekávám, že na agendě bude i tento Medveděvův plán.“ Problematika protiraketové obrany podle ní patří výhradně na půdu Severoatlantické aliance.

Unijní záležitosti budou v Nice prosazovat například zástupci Evropské komise či francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země nyní EU předsedá.

Zítřejší jednodenní setkání, jež je na této úrovni první od srpnové války mezi Gruzií a Ruskem a následného uznání nezávislosti separatistických gruzínských oblastí Jižní Osetie a Abcházie Moskvou, naváže na pondělní schůzku ministrů zahraničí zemí EU.

Obnovení rozhovorů o strategickém partnerství s Ruskem

Při ní se šéfové diplomacií shodli na obnovení rozhovorů o nové dohodě o strategickém partnerství s Ruskem, které má vymezit nová pravidla hry mezi 27členným blokem a Moskvou. Vyjednávání Brusel pozastavil počátkem září v reakci na srpnový ruský vojenský zásah v Gruzii. Očekává se, že na summitu se bude řešit, kdy by tato jednání mohla být obnovena.

S tím nicméně nesouhlasí Litva, která se v pondělí postavila do opozice v otázce obnovení jednání. V této věci ale není třeba jednomyslné rozhodnutí. Spor byl o to, zda Rusové naplnili podmínky z předchozích dohod s EU. Řada unijních předáků připustila, že tomu tak stoprocentně není, i přesto ale nakonec převládl názor, že by unie měla jednání obnovit. Jedině tak se prý lze pohnout vpřed i v dalších věcech, i když Brusel zdůrazňuje, že obnovení není návratem do starých kolejí.

„Konflikt v Gruzii zdůraznil zásadní potřebu trvalého politického dialogu mezi EU a Ruskou federací,“ prohlásil šéf EK José Barroso. „Musíme mluvit s Ruskem, to je naprosto jasné,“ uvedl v pondělí šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. „Kdybychom přerušili všechny rozhovory, tak se také ničeho nedosáhne,“ dodal.

EU podporuje teritoriální jednotu Gruzie

Je pravděpodobné, že Rusové zřejmě znovu uslyší, že EU podporuje teritoriální jednotu Gruzie a že kvůli tomu nesouhlasí s tím, že Moskva uznala nezávislost zmiňovaných dvou separatistických gruzínských regionů. Otázkou ale je, jak razantní prohlášení od Bruselu zástupci Moskvy v této či dalších sporných otázkách vyslechnou.

Důležité je vyzdvihnout, že Rusko hraje roli klíčového dodavatele nerostných surovin do EU, například ropy či zemního plynu, a právě energetické otázky budou figurovat mezi dalšími dominujícími tématy pátečního summitu, který nicméně potrvá jen několik hodin.

Jako řada zemí EU se však i Rusko v současné době potýká s tíživými dopady turbulencí na světových finančních trzích. Z Francie zástupci Bruselu i Moskvy poletí do Washingtonu, kde se v sobotu koná summit zemí skupiny G20 k hospodářské krizi a možnostem reakce na ní.

Žádná tržní ekonomika světa není imunní

Mezi důležitými body diskutovanými na vrcholné schůzce v Nice budou rovněž otázky spjaté s možnostmi spolupráce či společné pozice v odpovědi na tyto problémy. „Samozřejmě žádná tržní ekonomika světa není imunní, včetně ruského hospodářství,“ uvedl ve středu ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov s tím, že určitá dohoda o společném postupu by byla tím nejlepším výsledkem setkání.

Ruská federace navíc patří mezi hlavní obchodní partnery EU. Eurokomisařka pro obchod Catherine Ashtonová v této souvislosti uvedla, že obchodní vztahy mezi blokem a Ruskem ročně představují sumu ve výši asi 260 miliard eur. Debatovat se zřejmě bude i o ruských ambicích na vstup do Světové obchodní organizace (WTO). „Ač je EU silným ekonomickým partnerem pro Rusko, náš vztah by mohl být hodnotnější, pokud by Rusko vstoupilo do WTO,“ uvedla.

  • Protiraketový systém autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/296/29506.jpg
  • Vojáci na hranici Jižní Osetie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/440/43954.jpg
  • Ropovod autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/417/41689.jpg