Archeologové našli v Sýrii 1200 let starý kostel

Damašek - Syrští a polští archeologové objevili ve střední Sýrii kostel starý 1200 let, který by mohl být největším kostelem dosud nalezeným v této blízkovýchodní zemi.

Kostel pochází z osmého století našeho letopočtu a v troskách starověkého města Palmyra jej objevil tým syrských a polských archeologů. 

Jde o čtvrtý kostel objevený v Palmyře, která leží 245 kilometrů severovýchodně od hlavního města Damašku. Je největším kostelem, který zde badatelé dosud objevili. Jeho základy měří 47 na 27 metrů a výška stropu je odhadována na 15 metrů. U nádvoří kostela byl nalezen malý amfiteátr, kde podle expertů pravděpodobně probíhaly křesťanské rituály. V severní a jižní části kostela jsou dvě místnosti, které podle historiků sloužily ke křtinám a modlitbám. 

Palmyra bývala centrem arabského území v područí Římské říše. Blahobyt založila na obchodu karavan, které procházely pouští do Mezopotámie a Persie, a to především po úpadku starobylého města Petra v sousedním Jordánsku. Jejím zakladatelem byl podle pověsti král Šalamoun.