Libyjský terorista zodpovědný za Lockerbie zůstává ve vězení

Edinburgh - Skotský soud zamítl žádost libyjského teroristy odsouzeného za atentát z roku 1988, aby byl propuštěn z vězení. Nad skotským městem Lockerbie vybouchla v letadle americké společnosti Pan Am puma, kterou tam Abdal Basat Alí Medžrahí umístil. Při atentátu zemřelo 270 lidí. Právníci odsouzeného Abdala Basata Alí Medžahí žádali o jeho propuštění, protože má rakovinu prostaty v pokročilém stádiu.

Medžahí (56) byl odsouzen za výbuch v letadle společnosti Pan Am, které 18. prosince 1988 mířilo z Londýna do New Yorku. Zemřelo všech 259 lidí na palubě a 11 obyvatel Lockerbie. Soud rozhodl, že Medžahí musí zůstat ve vězení až do poloviny příštího roku, kdy se jeho žádost o propuštění na kauci bude projednávat.

Soudce Hamilton při zdůvodňování rozhodnutí soudu prohlásil, že zcela zásadní otázkou byl skutečný zdravotní stav odsouzeného. Podle soudu Medžahí sice trpí rakovinou prostaty, na kterou může umřít, teď ale rozhodně neumírá a nic nebrání tomu, aby zůstal ve vězení.

Žádost o dočasné propuštění, kterou soud dnes zamítl, byla součástí odvolání proti původnímu rozsudku. Ten Medžahího poslal na doživotí do vězení. Jeho právníci ale tvrdí, že nové informace, které od vynesení rozsudku vyšly najevo, vrhají na případ nové světlo. Připravili proto odvolání. To se bude projednávat v polovině příštího roku. Do té doby ale Medžahí zůstane ve vězení.