Systémem ESTA už prošlo přes 300 tisíc lidí

Washington - Přibližně 300 tisíc lidí už získalo souhlas s cestou do Spojených států prostřednictvím nového elektronického systému ESTA. Od jeho uvedení do zkušebního provozu v srpnu americké úřady zaregistrovaly pouze půl procenta odmítnutých žádostí. Od pondělí se do systému zapojí sedm nových států, včetně České republiky a Slovenska. Evropská unie systém ESTA prověřuje, jestli není jen skrytou formou vízové povinnosti. Pokud by se to prokázalo, unie by mohla zvážit zavedení podobného opatření pro Američany, kteří cestují do evropských států.

Podle Jackie Bednarzové z amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti zkušební provoz ESTA ukázal, že systém je úspěšný. „Nejenže to funguje, jsme dokonce schopni zajistit, že lidé dostanou odpověď na žádost téměř okamžitě,“ řekla Bednarzová.

Turisté, kteří mají cestovní pas s biometrickými údaji, se mohou do systému registrovat bezplatně zde. Americká strana vyžaduje vyplnění řady osobních údajů, včetně důvodu cesty a místa, kde bude žadatel v USA pobývat. Letecké společnosti rovněž předávají americkým údajům detailní informace o cestujících do USA, včetně jejich jména, adresy, čísla kreditní karty a letového plánu.

Od 17. listopadu se systém bude vztahovat na turisty z Česka, Slovenska, Maďarska, Estonska, Lotyšska, Litvy a Jižní Koreje, kteří dříve museli žádat o vízum. Spojené státy nyní jednají o rozšíření systému na dalších šest států Evropské unie, které zatím mají vůči USA vízovou povinnost.

Internetový formulář ESTA budou muset vyplňovat i občané 27 zemí, včetně 15 států EU, které už byly do amerického bezvízového režimu zařazeny dříve. Pro ně tato povinnost začíná 12. ledna příštího roku.

ESTA
Zdroj: ČT24