Thajsko truchlí a pohřbívá jedinou sestru krále Adundéta

Bangkok - Desítky tisíc lidí se v Bangkoku loučí s princeznou Galjani, sestrou současného krále. Narodila se v roce 1923 v Edinburghu a zemřela na rakovinu letos v lednu. Kremaci budou v televizi sledovat miliony lidí. Okázalý pohřeb za 9 milionů dolarů má podpořit status královské rodiny v zemi.

Pohřební průvod vyprovázející zesnulou princeznu Galjani, sestru thajského krále Pchúmipchona Adundéta, se dnes ráno vydal ulicemi Bangkoku. Trasu průvodu lemovaly tisíce lidí, kteří se s princeznou přišli naposledy rozloučit a přihlížet propracované, barvité ceremonii.

Za zvuků tradiční starobylé thajské hudby a výstřelů z pušek i děl provázelo z Velkého paláce v srdci staré části Bangkoku více než 2 000 thajských vojáků ve slavnostních uniformách umně vyzdobený pohřební vůz s ostatky princezny Galjani.

Za pomalu jedoucím vozem kráčely řady bubeníků, trubačů a hráčů na lastury. Kremace se uskuteční odpoledne místního času, ale pompézní šestidenní pohřeb oficiálně začal už v pátek, kdy mniši v šafránových rouchách vyzpěvující modlitby zahájili období smutku.

Princezna Galjani zemřela ve věku 84 let letos 2. ledna na rakovinu. Jediná sestra nejdéle vládnoucího monarchy na světě vyučovala francouzštinu na vysokých školách v Thajsku a věnovala se charitativní činnosti. Galjani se narodila 6. května 1923 ve skotském Edinburghu.

Její bratr se narodil o čtyři roky později v Cambridge v americkém státě Massachusetts, kde jejich otec Mahidol studoval medicínu na Harvardské univerzitě. Pchúmipchon, který vládne od roku 1946, kdy byl jeho starší bratr Ánanda při neobjasněném incidentu zastřelen, je sice jen konstituční panovník, který nemá žádnou oficiální politickou úlohu, ale je považován za klíčovou postavu Thajska.

Osmdesátiletý král vedl královskou rodinu při páteční ceremonii ve Velkém paláci, které se účastnilo více než sto speciálně vybraných mnichů. Král zapálil svíčky a kadidlo, zatímco jeho manželka, královna Mom Radžavong Sirikit Kitijakara, a jejich děti přihlížely.

Desetitisíce Thajců se začaly scházet od dnešního časného rána podél ulic, jimiž procházel pohřební průvod. Pohřební vůz přepravil princezniny ostatky k Velkému krematoriu - dočasnému komplexu staveb v hodnotě 5,7 milionu dolarů (113,5 milionu korun), který za posledních sedm měsíců v Bangkoku vybudovaly stovky dělníků. Jeho součástí je i sedmipatrová pohřební hranice, na níž bude princezna dnes spálena.

Thajci po celé zemi dnes budou vykonávat náboženské rituály a pálit santálové květy v chrámech na princezninu počest. Očekává se, že miliony lidí budou sledovat kremaci v televizi.

Pohřební ceremonie znamená krátkou pauzu v protesty provázené politické krizi, která Thajsko sužuje od letošního května. Při nejhorším politicky motivovaném násilí, jaké zemi potkalo za posledních 16 let, byli začátkem října při střetu stoupenců opozice s policií zabiti dva protestující a více než 470 dalších zraněno.