Rusko je ochotné jednat se Spojenými státy o protiraketové základně

Washington - Rusko vyjádřilo ochotu jednat s USA o systému protiraketové obrany, který má být vybudován v Polsku a České republice. Rusko nebude jako první neutralizovat americký protiraketový štít v Evropě. Řekl to v sobotu ve Washingtonu ruský prezident Dmitrij Medveděv na zasedání nevládní organizace Rada pro mezinárodní vztahy.

Zdůraznil, že Moskva nebude jako první podnikat opatření namířená na neutralizaci vojenského potenciálu amerického systému protiraketové obrany v Evropě, ale podnikne jen odvetná opatření.

Rusko se podle jeho slov nezříká toho, že by s USA jednalo o dříve předložených návrzích na spolupráci v oblasti protiraketové obrany. „Je lepší mít globální systém protiraketové obrany, než nějaké její rozmělněné národní prvky,“ cituje agentura ITAR-TASS ruského prezidenta, který se v pátek a sobotu ve Washingtonu účastnil summitu zemí G20.

„Máme šanci řešit tento problém buď tím, že se dohodneme na globálním (protiraketovém) systému, nebo jako minimum najdeme řešení pro existující programy vyhovující Ruské federaci,“ uvedl Medveděv.

Obama pomůže obnovit vzájemnou důvěru

Dobrou možnost pro nalezení vzájemného porozumění v oblasti protiraketové obrany vidí v příchodu nové americké vlády Baracka Obamy. Obama podle něho pomůže obnovit vzájemnou důvěru mezi oběma státy, která byla oslabena spory kolem plánované protiraketové obrany v Evropě a kolem války v Gruzii.

„První signály, které jsme dostali z okruhu Obamy, ukazují, že naši partneři o tomto problému uvažují a nechystají se prostě ho jen odklepnout,“ řekl Medveděv.

Den po amerických prezidentských volbách Medveděv oznámil, že Rusko rozmístí svoje rakety v kaliningradské enklávě nedaleko hranic s NATO, aby neutralizovalo americký protiraketový štít. Nyní ujistil, že jeho slova nebyla načasována záměrně tak, aby vyvinula tlak na Obamu tak brzo po jeho zvolení. Nebylo to vydírání, zdůraznil.

Ve Washingtonu zopakoval, že Rusko nebude jako první podnikat protiopatření v reakci na americké plány budování systému protiraketové obrany. „My skutečně nechceme nic rozmisťovat,“ řekl a zdůraznil, že záměr postavit radar v Česku a silo s deseti protiraketami v Polsku nebyl výmysl Ruska. „Náš postoj od počátku spočívá v tom, že chceme jednat s Američany,“ řekl ruský prezident.

Připomněl, že Rusko nabízelo již dříve zapojit do amerického protiraketového systému „ruské možnosti“, například radar v Ázerbájdžánu.

Medveděv řekl, že se sejde s Obamou brzo po té, co se v lednu ujme úřadu, a naznačil, že hlavním bodem jednání nemusí být nutně protiraketová obrana. Jednat budou například o terorismu, Íránu, Severní Koreji i jaderných zbraních.

Rusko chce mít s USA tak dobré vztahy jako s Čínou

„V Rusku není žádný antiamerikanismus, nahromadily se problémy a je čas je řešit,“ ujistil Medveděv a dodal, že je optimisticky naladěn.

Zdůraznil, že si přeje mít s USA stejně dobré vztahy, jako je strategické partnerství mezi Moskvou a Pekingem. Dialog s Čínou označil za excelentní a přátelský. Rusko je podle něho také připraveno obnovit pošramocené vztahy s NATO, chce s ním rozvíjet spolupráci a vyzývá ho k účasti na přípravě nové dohody o evropské bezpečnosti.