Hrozí čínské společnosti rozkol?

Peking - Čínská ekonomika je na vzestupu, veřejné služby ale stagnují. Chudoba se za posledních třicet let zmenšila, naopak počet lidí, kteří umí číst, je mnohem vyšší než dříve. Číňané také žijí déle než kdy předtím. Kvalita života se zlepšuje, ale spolu s ní rostou také rozdíly mezi městem a venkovem. Na nebezpečí, které z toho vzešlo, upozorňuje nová zpráva OSN.

Kvalita lidského života se v Číně za posledních 30 let zlepšila. Chudoba venkova za tu dobu klesla ze 30,7 na pouhých 1,6 %. Vyplývá to ze zprávy Rozvojového programu OSN s názvem „Základní veřejné služby pro 1 miliardu 300 milionů lidí".

Podle čínského zástupce OSN Chálida Malika lze to, čeho jsme v Číně svědky, nazvat jedním z největších úspěchů v historii lidského vývoje. Zpráva OSN ale není jen pozitivní.  

OSN upozorňuje také na velké nebezpečí: Z ekonomického růstu netěží všichni Číňané. Otvírá se tak propast mezi chudým venkovem a bohatými městy. Platí také, že východní pobřeží je bohatší než západní vnitrozemí. Šanghaj a Peking jsou na tom podle zprávy podobně jako Portugalsko nebo Kypr, zatímco provincie na západě vnitřní Číny jako Botswana nebo Namibie.

Právě propast mezi bohatými a chudými oblastmi vyžaduje podle OSN urgentní řešení. Zpráva OSN byla publikována pouze týden před oslavami uplynutí 30 let od zavedení ekonomických reforem.

Zpráva OSN o Číně:

Nerovnosti, které plynou z překotného růstu, jsou tak velké, že omezují další rozvoj.

Podle OSN má země dostatek peněz na to, aby problém mohla řešit. Čínská vláda už také podnikla určitá opatření, oznámila například velké investice do infrastruktury. Je ale hlavně potřeba zlepšit zdravotní péči a školství.

Největší asijská ekonomika byla důležitým hráčem i na summitu G20 ve Washingtonu. Čínský prezident Chu Ťin-tchao tam prohlásil, že rozvoj jeho země je zásadní pro ustálení globální ekonomiky.