Klaus stále plní stránky ostrovního tisku

Dublin - Návštěva českého prezidenta Václava Klause v Irsku vyvolává v zemi stále vášně. Zatímco ministr zahraničí Micheál Martin se snaží přejít Klausovy poznámky na jeho adresu a nerozdmýchávat diplomatický incident z minulého týdne, irský ministr pro evropské záležitosti Dick Roche českého prezidenta v sobotu večer opět kritizoval a řekl, že z jeho příměrů o disidentech se mu obrací žaludek. Napsal to dnes na své webové stránce irský list Irish Independent.

„Takže já se teď setkávám s disidentem Evropské unie a já se mezi ně počítám,“ prohlásil český prezident v pondělí v Dublinu před schůzkou s irským průmyslníkem Declanem Ganleym.

Martin během Klausovy návštěvy označil Klausovo srovnání protikomunistických disidentů a protievropských aktivistů za „absurdní výrok“ a za „velmi povrchní a falešné“. Na to Klaus prohlásil, že takovou „licoměrnost“ nemůže přijmout.

Dick Roche:

„Znám prezidenta Klause nějakou dobu a během let jsem se s ním často osobně setkal a nevidím nic, co bych na něm mohl obdivovat.“

Roche označil myšlenku, že by Klaus mohl nějak srovnávat irskou vládu a její postoj k Evropě ke komunistům, za velmi urážlivou. „Když se nad tím zamyslíte, zvedá se vám z toho žaludek,“ dodal Roche.

„Jsme demokratická společnost, ať je ve vládě kdokoli…tvrdit, že náš postoj nějak odráží komunistický režim, je bezdůvodnou urážkou, ale obzvlášť divné je, že přichází od pana Klause. Za komunistické éry neměl žádné problémy, když byl drobným aparátčíkem v bankovní administrativě. Začal kázat thatcherovskou revoluci, až když byla Česká republika svobodná. Neodsuzuji ho, protože nikdo z nás nemá zkušenost s životem v despotickém režimu. Ale aby on dělal taková přirovnání, je urážející,“ dodal Roche.

Podle Irish Independent ministr zdůraznil, že Klausovy názory nereprezentují názory české vlády nebo Čechů obecně. „Mí čeští přátelé byli znechuceni tím, co se stalo, a omlouvali se. Nemusejí se omlouvat, my tomu rozumíme,“ řekl Roche.

The Times: Klaus je takový neškodný rebel

Český prezident Václav Klaus byl kritizován za své výroky proti Evropské unii v Dublinu, ale jemu nikdy nevadilo si dělat nepřátele. V rozsáhlém profilu nazvaném Václav Klaus, provokatér z Prahy to dnes na své webové stránce napsal britský list The Times, který také zdůrazňuje otazníky nad českým předsednictvím EU.

Konzervativní deník se vrací ke Klausovu střetu s irským ministrem zahraničí Micheálem Martinem, kterého český prezident obvinil z pokrytectví. The Times píší, že Klausovy výroky po večeři s irským oponentem lisabonské smlouvy Declanem Ganleym byly proti jeho dřívějším komentářům o EU neškodné.

Podle deníku si Martin dost o Klausovi nezjistil, když si myslel, že ho svou kritikou dostane do rohu. Stejně tak špatně odhadl postoj české vlády, když premiér Mirek Topolánek řekl, že plně respektuje prezidentovy názory a že jeho názory jsou jen „mírně odlišné“.

I tak má Topolánek, významně oslabený prohrou při nedávných krajských volbách, větší problémy. A Klaus, který kdysi přišel o místo premiéra a později o vedení strany, již založil, musí mít z potíží svého nástupce radost, poznamenal britský list.

Podle něj je stejně kontroverzním prezidentem, jako byl premiérem. Připomíná i několik odhalení jeho mimomanželských afér, které nikdy nepopřel. Dokonce se objevily spekulace, že tyto články o nevěrách sám inicioval, dodaly The Times.

V profilu líčí Klausovu politickou kariéru, jeho rivalitu se svým předchůdcem Václavem Havlem i jeho politické názory. Stal se kritikem ekologů a dal najevo překvapení, když bývalý americký viceprezident Al Gore dostal Nobelovu cenu. Má blízko k ruskému premiérovi Vladimiru Putinovi, od něhož dostal v roce 1997 Puškinovu medaili za šíření ruské kultury, a od té doby zůstal loajální, napsal britský list.