Německý prezident Horst Köhler varoval před závody ve zbrojení

Berlín - Německý prezident Horst Köhler varoval před novými závody ve zbrojení. Učinil tak v souvislosti s polemikou kolem rozmístění amerického protiraketového deštníku v Evropě. Hlavním tématem mezinárodní politiky se naopak musí stát odzbrojení, řekl podle agentury DPA Köhler, který navštívil bývalé jaderné bunkry v Bad Neuenahr-Ahrweiler v německé spolkové zemi Porýní-Falc.

Systém protiraketové obrany chtějí ve střední Evropě umístit Spojené státy. V České republice zamýšlejí postavit radar a v Polsku silo s deseti protiraketami. Protiraketový „deštník“ má být podle USA obranou proti nevypočitatelným státům, jako je Írán nebo Severní Korea. Rusko ale americké plány považuje za hrozbu pro sebe a hrozí, že jako odvetu rozmístí své rakety v kaliningradské enklávě nedaleko hranic s NATO, aby neutralizovalo americký protiraketový štít.

Prezident Köhler se zároveň zmínil o jaderném zbrojení. „Musíme usilovat o to, aby jaderné zbraně nebyly nikdy nasazeny do boje,“ zdůraznil. Atomový kryt z doby studené války má být dnes výstrahou a má vést k naprostému odsouzení jaderných zbraní v současnosti, dodal.

Atomový kryt pro vládu byl postaven v letech 1960-1972 asi 30 kilometrů jižně od tehdejšího západoněmeckého hlavního města Bonnu. Při případném jaderném útoku měl poskytnout ochranu spolkové vládě, spolkovému prezidentovi a asi 3 000 úředníkům. Köhler s chotí Evou Luisou jsou na oficiální návštěvě Porýní-Falce do úterka.