Oprava urychlovače CERN bude stát 21 milionů dolarů

Ženeva - Oprava vůbec největšího urychlovače částic na světě si vyžádá alespoň 21 milionů dolarů a zřejmě neskončí dříve než v červnu příštího roku. Informoval o tom mluvčí Evropské organizace jaderného výzkumu (CERN), který obří švýcarský urychlovač provozuje.

Po devíti dnech zkušebního provozu byl urychlovač kvůli poruše odstaven v polovině září. Poruchu zařízení údajně zavinila lidská chyba. Odstranění závady potrvá podle mluvčího CERN Jamese Gilliese alespoň osm měsíců. Urychlovač Large Hadron Collider, označovaný zkratkou LHC, pracuje při teplotě minus 271 stupňů Celsia a před opravou ho museli vědci několik týdnů zahřívat na přijatelnou teplotu.

Poruchu způsobil vadný spoj 

Za poruchu LHC může pravděpodobně vada jednoho z deseti tisíc spojů, jež mají zajistit propojení mezi supravodivými magnety urychlovače. Tento spoj se přehřál, vytvořila se trhlina a v tunelu se uvolnilo helium, používané k chlazení.

Urychlovač má umožnit provést experimenty, které pomohou nahlédnout na první okamžiky existence vesmíru. Je umístěn nedaleko Ženevy. Jeho kruhový tunel měří 27 kilometrů a je asi 100 metrů pod zemí. Je vybaven soustavou 9 600 velkých magnetů, které řídí a urychlují tok částic až téměř k rychlosti světla.