Somálští piráti zadržují tanker se čtvrtinou saúdské denní ropné produkce

Dubaj - Somálští piráti dorazili se saúdskoarabským ropným tankerem Sirius Star k somálskému pobřeží a nyní se zřejmě nachází u břehů severního Somálska. Největší loď, na kterou zatím zaútočili, zajali i s posádkou o víkendu u keňské Mombasy. Na palubě plavidla třikrát většího než letadlová loď jsou dva miliony barelů ropy za 100 milionů dolarů, tedy čtvrtina denní produkce Saúdské Arábie. Tanker Sirius Star, který patří saúdskoarabské ropné společnosti Aramco, pluje pod liberijskou vlajkou. Aramco již s piráty začala vyjednávat.

Piráti na loď zaútočili 450 námořních mil jihovýchodně od keňského přístavu Mombasy. Jde o první ropný tanker, který piráti v tomto regionu přepadli, uvedl mluvčí amerického námořnictva. Na tankeru byla pětadvacetičlenná posádka tvořená námořníky z Chorvatska, Velké Británie, Filipín, Polska a Saúdské Arábie, sdělilo americké námořnictvo.

Piráti dnes unesli hongkongskou nákladní loď

Piráti dnes v Adenském zálivu unesli hongkongskou nákladní loď, která mířila do Íránu. Na palubě je 25 námořníků, z nichž žádný nepochází z Číny. Plavidlo přepravovalo 36 tisíc tun pšenice do přístavu v Íránu.

Celkem letos somálští piráti zaútočili na 92 plavidel a 36 z nich se zmocnili. Výkupné jim pak vyneslo desítky milionů dolarů. Jejich útoky jsou v posledních měsících stále častější. Ve vodách u východní Afriky jen v letošním roce zajali přes čtyři desítky lodí. Na výkupném získali několik desítek milionů dolarů. Piráti útočí v oblasti Afrického rohu, i když tam manévrují mezinárodní válečné lodě.

V zajetí pirátů je stále ukrajinská loď Faina, která vezla 33 tanků sovětské výroby a další vojenské vybavení. Somálsko má s 3 700 kilometry nejdelší pobřeží v Africe, od roku 1991 ale v podstatě nemá fungující vládu. Jeho vody tak patří nejnebezpečnějším na světě. Piráti používají rychlé malé čluny a jedno mateřské plavidlo, jsou dobře organizovaní, vyzbrojení a požadují velké výkupné.