NATO podporuje protiraketový štít USA a označuje ho za bilaterální záležitost

Brusel - Severoatlantická aliance dnes oficiálně potvrdila, že stále podporuje výstavbu amerického protiraketového systému ve střední Evropě a pokládá ji za bilaterální záležitost. V pondělí už to médiím řekla mluvčí NATO Carmen Romerová. Reagovala na výrok francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který minulý týden po jednání s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem prohlásil, že štít nijak nepřispěje k větší bezpečnosti v Evropě.

Jak dnes v Bruselu řekl mluvčí NATO James Appathurai, výstavba amerického protiraketového systému je čistě bilaterální záležitostí a uskutečnění celého projektu je pouze mezi Spojenými státy, Polskem a Českou republikou. Zároveň připomněl, že všichni členové Severoatlantické aliance na dubnovém summitu v Bukurešti uznali, že raketová hrozba existuje a výstavba protiraketového štítu je „vhodná“.

Podle bruselské zpravodajky ČTK Appathurai dodal, že jde o politickou otázku, a kdyby se na ní mělo něco změnit, bude se o tom diskutovat příští rok na summitu NATO ve Štrasburku.

Závěry summitu, v nichž lídři aliančních zemí vznik amerických protiraketových základen výslovně podpořili, odsouhlasil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Právě on ale minulý týden na summitu EU - Rusko v Nice po jednání s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem uvedl, že štít USA nijak nepřispěje k větší bezpečnosti v Evropě. Otázka základen by se podle Sarkozyho měla řešit v širším rámci na konferenci o evropské bezpečnosti někdy v polovině příštího roku.

Nicolas Sarkozy a Dmitrij Medveděv
Zdroj: ČT24