Syndrom války v Perském zálivu skutečně existuje

Kuvajt - Existenci Syndromu války v Perském zálivu potvrzuje zpráva komise expertů, která zkoumala zdravotní stav amerických válečných veteránů. Velký počet onemocnění podle ní způsobily chemikálie, kterým bylo 700 tisíc vojáků za války v Zálivu vystaveno. To byly zejména pesticidy a také látka, kterou vojáci užívali jako prevenci před účinky nervového plynu.

Zdravotní problémy postihly asi čtvrtinu veteránů konfliktu z roku 1991. Kuvajt před 17 lety osvobodilo asi 700 tisíc amerických vojáků. Víc než 175 tisíc z nich má dodnes zdravotní potíže. Často je bolí hlava a celé tělo, těžko se jim dýchá, trpí nevysvětlitelnou únavou a poruchami vnímání. Jejich problémy se několik let zabývala komise odborníků vytvořená americkým Kongresem. Teď vydala konečný verdikt.

Závěry komise Kongresu

Vědecké důkazy nemohou nechat nikoho na pochybách, že nemoc označovaná jako Syndrom války v Zálivu je skutečná, způsobují ji opravdové příčiny a má vážné následky pro postižené veterány.

Za syndrom mohou podle 450stránkové analýzy hlavně dva faktory. Tablety s účinnou látkou, které vojáci užívali jako prevenci před účinky nervového plynu. A v bojích hojně používané pesticidy. Část vojáků navíc mohla onemocnět při likvidaci iráckých zásob jedovatého sarinu.

Americká vláda dosud věnovala na léčení veteránů 440 miliónů dolarů. V posledních letech se ale tato částka snižovala. Komise proto Kongresu doporučila, aby na pomoc postiženým přidal nejméně 60 miliónů dolarů.