Řecko se zmítalo v nepokojích

Atény - Asi deset tisíc aktivistů si pochodem řeckými Aténami připomínalo studentské povstání z roku 1973 proti řecké vojenské juntě, která zemi ovládala za podpory Spojených států. Řecká policie nakonec proti demonstrantům, kteří házeli kamení a Molotovovy koktejly, zasahovala slzným plynem. V centru Atén, kde se do průvodu zapojilo přes deset tisíc lidí, rozmístila policie 8000 příslušníků a v Soluni nasadila 5000 policistů.

Silný vytrvalý déšť zřejmě přispěl k tomu, že zpočátku se demonstrace obešla bez větších násilností. Původně klidný aténský průvod se ale změnil v série násilností a výtržností poté, co asi 100 aktivistů prorazilo kordon policistů provázejících průvod. Výtržníci ihned zaútočili na policisty chránící americkou ambasádu, začali po nich házet kameny a zápalné lahve.

V Aténách vyrazil průvod už časně odpoledne od polytechnické univerzity, která byla v roce 1973 centrem studentského povstání. Pak demonstranti prošli středem města až k americkému velvyslanectví vzdálenému asi tři kilometry. Stejně jako v předcházejících letech i letos měla manifestace silně protiamerické ladění, protože vláda USA vojenskou juntu v Řecku řadu let podporovala a pomáhala jí udržet se u moci.

Studenti aténské polytechniky povstali proti vládnoucímu vojenskému režimu 17. listopadu 1973, při příležitosti Mezinárodního dne studentů. Jejich vzpoura však byla krvavě rozdrcena a o život tehdy přišlo nejméně 23 lidí. Byl to však začátek konce diktatury, která se pak v létě 1974 zhroutila.

Další aktivisté podporují vězně

Asi pět set aktivistů pochodovalo řeckými Aténami na podporu tisíců vězňů, kteří kolektivně odmítají potravu. Hladovkou vyjadřují svůj nesouhlas se špatnými podmínkami ve věznicích. V Řecku je ve výkonu trestu přes 12 tisíc lidí, kapacita věznic je jenom asi 8 tisíc. Ministr spravedlnosti slíbil, že vláda napřesrok postaví až 5 nových nápravných ústavů.