Indická loď potopila plavidlo somálských pirátů, Saúdská Arábie jedná o výkupném

Mogadišo - Indická válečná loď zlikvidovala v úterý večer v Adenském zálivu plavidlo somálských pirátů. Navzdory množství bojových plavidel, které vlády několika zemí vyslaly na ochranu civilních lodí v oblasti, se však piráti zmocnili dalších několika lodí, za jejichž propuštění běžně požadují výkupné. Saúdskoarabský ministr zahraničí dnes potvrdil, že majitelé saúdskoarabského tankeru Sirius Star, který byl unesen o víkendu, s piráty vyjednávají o výkupném.

Indické válečné lodi Tabar se po krátkém boji podařilo zlikvidovat pirátské „mateřské“ plavidlo, z něhož jsou vysílány posádky na rychlých člunech, aby obsadily potenciální kořist. Tabar nejprve vyzval pirátskou loď, aby zastavila. Posádka však opakovaně vyhrožovala, že indickou loď vyhodí do vzduchu, pokud se přiblíží, a na palubě si připravovala raketomety.

Při obranné střelbě z indického plavidla na pirátské lodi vypukl požár a nakonec se ozvala exploze - zřejmě vybuchla na ní uskladněná munice. Pirátům se ale podařilo uprchnout na dvou člunech, oznámila dnes agentura Reuters s odvoláním na velení indického námořnictva.

„Našli jsme podezřelé kontakty, podle kterých jsme zjistili, že by mohlo jít o takzvanou mateřskou loď pirátů. Pohybovala se společně se dvěma rychlými útočnými čluny. Vyzvali jsme pirátskou loď, aby zastavila kvůli vyšetřování. Posádka ale vyhrožovala, že vyhodí naši indickou loď do vzduchu,“ upřesnil Nirad Sinha z tiskového oddělení indického vojenského námořnictva.

Právě indické plavidlo Tabar zabránilo minulý týden zajetí saúdskoarabské obchodní lodi a indické nákladní lodi. Zatím jako poslední padly pirátům do rukou thajská rybářská loď, řecká nákladní loď a hongkongské plavidlo s nákladem obilí pro Írán.

Saúdská Arábie jedná s únosci o výkupném 

Saúdskoarabský ministr zahraničí uvedl, že vláda nerada vyjednává s „piráty, teroristy a únosci“, ale jednání o výkupném za tanker Sirius Star je prý plně v kompetenci jeho majitelů.  

Mezinárodní úřad pro námořní dopravu (IMB) se sídlem v malajsijském Kuala Lumpuru zdůraznil, že mezinárodní společenství by mělo účinně zasáhnout proti somálským pirátům, jejichž činnost už je mimo vší kontrolu. „Spojené státy a mezinárodní společenství musejí najít pádný prostředek, aby učinily přítrž této hrozbě,“ prohlásil Noel Choong, ředitel Střediska pro pozorování pirátství při IMB. K větší aktivitě v protipirátském boji také vyzval vysoce postavený jemenský diplomat, který tvrdí, že zakročit by měly arabské země u Rudého moře. Diplomaté těchto zemí budou ve čtvrtek jednat v Káhiře o případném vzniku společné flotily k boji proti somálským pirátům.

Většina pirátů pochází z regionu Puntland v severovýchodní části Somálska. Kvůli dlouhotrvajícímu ozbrojenému konfliktu tady obyvatelé žijí v bídě, zatímco místní piráti jsou boháči. Od začátku letošního roku zaútočili na 94 lodí a 38 z nich se zmocnili. V jejich moci zůstává 17 plavidel se zhruba 250 členy posádek. Na výkupném získali desítky milionů dolarů.

Zatím největším úlovkem se stal saúdskoarabský ropný tanker, za jehož propuštění podle informací televizní stanice Al-Džazíra rovněž požadují výkupné. Jeho výše zatím zveřejněna nebyla.

  • Piráti dostali na frak. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/531/53068.jpg
  • Ukrajinská loď Faina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/529/52879.jpg
  • Ropný tanker autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/529/52837.jpg