Lednový finanční summit ve Francii české předsednictví EU neohrozí

Paříž - Francie bude pořádat velký finanční summit i po skončení svého předsednictví Evropské unii, tedy v době, kdy v čele unie bude stát Česká republika. Oficiálně to oznámil úřad francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Podle českých politiků ale tato iniciativa české předsednictví nijak neohrozí.

„Víc než kdy jindy musíme ukázat, že dokážeme nabídnout konkrétní řešení na výzvy, kterým všichni čelíme,“ uvedl v tiskovém prohlášení Sarkozy, který 8. ledna uspořádá dvoudenní summit o řešení finanční krize pod názvem Nový svět: Hodnoty, rozvoj a regulace. Francie sice odmítá, že by tím chtěla oslabit pozici České republiky, podobné akce ale zatím pořádaly země, které unii předsedaly. Sarkozy dal tímto krokem znovu najevo, že si vliv na mezinárodní dění chce udržet i dál. Ještě před třemi týdny přitom rozptyloval v Paříži české obavy o neplnohodnotném unijním předsednictví v prvním pololetí roku 2009. Francie nevylučuje ani pořádání dalších summitů skupiny G4 a eurozóny.

Čeští politici zůstávají klidní, pořádání summitu by podle nich české předsednictví podkopávat nemělo. „Pokud si někdo vymýšlí další setkávání, tak mu v tom přece nikdo nemůže zabránit. Já vylučuji, že bychom nebyli schopni něco zorganizovat. Naše předsednictví to nijak neohrožuje,“ tvrdí premiér Mirek Topolánek.

Praha bude během svého předsednictví pořádat dvě mimořádná setkání na nejvyšší úrovni. Podle dohody s francouzským prezidentem se navíc jako pozorovatel zúčastní i případných jednání skupiny eurozóny.