Za požár v Kalifornii mohou údajně studenti, kteří neuhasili dobře oheň

San Francisco - Za vznik jednoho z požárů, které v uplynulých dnech v Kalifornii zničily stovky domů a spálily tisíce hektarů země, může údajně skupinka studentů, která špatně uhasila oheň. Na svých internetových stránkách o tom dnes s odkazem na místní policii informuje deník Los Angeles Times. Poškození obyvatelé jsou na ně nyní velmi rozhořčeni. Státní zastupitelství se dokonce rozhoduje, zda proti studentům zahájí trestní řízení, píše list.

Vyšetřovatelé už vyslechli skupinu studentů ve věku od 18 do 22 let, kteří minulou středu rozdělali oheň na opuštěném pozemku v lokalitě Montecito v okrese Santa Barbara. Mladíci tvrdí, že oheň uhasili, nicméně policie zjistila, že popel doutnal dál a vítr znovu plameny rozdmýchal. „Zřejmě to byla nedbalost,“ prohlásil šerif Bill Brown.

Místní obyvatelé, kteří při požáru přišli o majetek, jsou ale rozezleni. "Doufám, že pachatelé budou přivedeni k zodpovědnosti. Nebylo by to ostatně poprvé, co by osoby podezřelé ze způsobení ohnivé katastrofy byly souzeny.

Po těžkém požáru v Malibu, který zničil přes 50 domů, zadržela policie v loňském prosinci pět podezřelých. Muži ve věku od 18 do 27 let byli obviňováni ze žhářství. Nedávno byl odsouzen bezdomovec ke třem rokům a devíti měsícům vězení za to, že ohněm u svého bivaku rozpoutal dva velké požáry. Nynější požár, jeden z nejničivějších v okrese Santa Barbara za poslední roky, zničil 210 domů, dalších devět poškodil. Na 25 lidí bylo zraněno.