Vondra kolem štítu neočekává po nástupu Obamy dramatické kroky

Washington - Český vicepremiér Alexandr Vondra neočekává, že by po nástupu nové americké administrativy nastala v příštích měsících "nějaká dramatická rozhodnutí" týkající se americké protiraketové obrany. Obama během své prezidentské kampaně několikrát zdůraznil, že tento systém má svůj smysl.

Vondra hovořil o radaru s americkým ministrem obrany Robertem Gatesem. Ten prohlásil, že v záležitosti radaru „nepanují žádné pochybnosti“. Český vicepremiér Gatese ujistil, že Česká republika své závazky splní. „Jsme spojenci, když se na něčem dohodneme, tak určitě za tím stojíme. Nejsme žádní oportunisté, žádná třtina ve větru. Na Českou republiku jako spojence je a bude spolehnutí,“ prohlásil Vondra.

Pokud jde o protiraketový štít, česká strana se podle Vondry může s Obamovou administrativou shodnout na propojení se Severoamerickou aliancí. „Prosadili jsme to i do smluv (s USA), prosadili jsme, aby se tím zabýval i summit NATO v Bukurešti,“ připomněl. „Myslím, že toto by mohla být styčná plocha s novou americkou administrativou,“ řekl.

Vondra nevěří, že by příští vláda Spojených států štít zrušila. Připustil ale, že názory uvnitř Demokratické strany se liší. Vicepremiér zároveň nevidí důvod, proč by se měl ratifikační proces smluv o radaru v českém parlamentu zdržovat. „Teď budeme vysílat signál, jestli je na nás spolehnutí, jestli si za svými závazky stojíme, nebo zda budeme čekat na to, kdo a co řekne. To by bylo to nejhorší, co by se mohlo stát.“