USA tvrdí, že Čína stupňuje počítačovou špionáž

Washington - Spojené státy obvinily Čínu, že stupňuje rozsáhlou počítačovou špionáž a snaží se získat z amerických počítačových sítí citlivá data. Uvádí to zpráva komise amerického Kongresu, která také zmiňuje, že Spojené státy nejsou na případný kybernetický útok připravené.

Mezi informace, o které má Peking zájem, patří citlivá a mnohdy tajná obchodní data, diplomatické informace z vládních databází nebo průmyslová tajemství klíčových amerických firem. Podle zprávy amerických kongresmanů se Peking tvrdě připravuje na případnou kybernetickou válku. „Čína krade obrovské množství citlivých informací z amerických počítačových sítí,“ tvrdí Larry Wortzel, předseda komise pro ekonomiku a bezpečnost.

Zpráva komise uvádí, že jak americká ekonomika, tak vládní sítě jsou extrémně zranitelné. Především kvůli velké propojenosti a závislosti na počítačích a internetu. Kongresmani také zmiňují, že používání internetu, je mnohem levnější než klasická špionáž a zároveň je velmi těžké zjistit, kdo a odkud se do neveřejných sítí naboural.

Zpráva doporučuje, aby američtí zákonodárci vyčlenili pro vládní organizace z rozpočtu peníze určené na obranu proti počítačové špionáži. Dokument také varuje před čínským vesmírným programem. Peking disponuje vyspělou satelitní technologií, která například dokáže přesně monitorovat pohyb amerického námořnictva. Čína zprávu Kongresu oficiálně nekomentovala. Už dřív ale oznámila, že se nepokouší podkopávat zájmy jiných zemí.