Ruští poslanci schválili prodloužení prezidentského mandátu

Moskva - Ruští poslanci dnes odhlasovali prodloužení prezidentského mandátu ze čtyř na šest let. Prodloužení se ovšem nemá týkat Dmitrije Medveděva, ale jeho nástupce. Odpůrci Kremlu proto spekulují, že tento krok má znovu umožnit někdejšímu prezidentovi a nynějšímu premiérovi Vladimiru Putinovi návrat do nejvyšší funkce. Změny ústavy nicméně musí ještě schválit horní komora parlamentu a regionální sněmy. Jejich ano se ale považuje za formalitu.

I hlasování v dolní komoře bylo čistě formální - i díky faktu, že v ní dominuje Putinovo Jednotné Rusko, které má téměř ústavní většinu. Zapotřebí byl souhlas nejméně 300 z celkem 450 poslanců Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu. Pro změny dnes hlasovalo 392 zákonodárců, 57 opozičních komunistů bylo proti. Změny musí ještě posvětit senátoři a regionální sněmy, kde má ovšem Putinova politika také podporu díky tomu, že v obou organizacích dominuje jeho strana Jednotné Rusko.    

Prodloužení mandátu se nemá týkat Medveděva, ale jeho nástupce. Ruská i zahraniční média už spekulují o scénáři, že po přijetí změn ústavy by mohl Medveděv uvolnit Putinovi místo a konaly by se tak předčasné volby. Ty by Putin jako nejpopulárnější ruský politik zřejmě bez problémů vyhrál. V prezidentském úřadu by za nových podmínek mohl setrvat až dvanáct let. Prezident Medveděv ale s odkazem na tyto scénáře novinářům vzkázal, že by chtěl mít také takovou fantazii jako oni.

Ústavní změny by měly podpořit stabilitu Ruska

Ruským parlamentem podle zpravodaje ČT v Rusku Josefa Pazderky dnes znělo slovo stabilita, které je sloganem Putinovy a Medveděvovy éry. Poslanci zdůrazňovali, že k prodloužení mandátu přistoupili po vzoru jiných evropských států. Tento krok by měl prý zajistit stabilní politiku v době, kdy Rusko čelí ekonomické krizi a napětí na mezinárodním politickém poli.

Rusové o ústavních změnách:

67 % pro změny

19 % proti změnám

Poslanci kromě toho dnes schválili, že vláda bude podléhat větší kontrole. Každý rok bude nyní kabinet skládat účty před zákonodárci a odpovídat na jejich otázky. Pro hlasovalo 449 poslanců, nikdo nebyl proti, ani se nezdržel. Tato změna se má týkat už stávajícího premiéra. Navíc poslanci odsouhlasili také prodloužení poslaneckého mandátu na pět let.

Změny v ústavě podporuje podle průzkumu, který dnes zveřejnilo na svých internetových stránkách středisko VCIOM, 67 procent Rusů, proti je 19 procent.